Telefoni Žele da izbjegnu kazne

Korisnici Androida u Evropi će moći da biraju pretraživač

Kompanija Google će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Google-ov pretraživač, saopštila je danas ta kompanija.

Najnoviji potez je dio Google-ih nastojanja da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbjegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) imaće od početka 2020. godine “ekran izbora” na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazumijevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mjesto na ekranima korisnika kako bi postali podrazumijevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Google “Chrome” pretraživačem.

Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za odredjenu zemlju pojaviće se na “ekranu izbora”, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Google-ov potez uslijedio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijarde eura zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Google imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču “Chrome” i Google-ovim aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i prenosnim računarima.

Send this to a friend