Telefoni

Mask najavio da će prestati da koristi telefonski broj, objasnio i zašto

Ilon Mask/ Foto: EPA - EFE

Multimilijarder Ilon Mask tvrdi da će prestati koristiti svoj broj mobilnog telefona, a čini se da je ova odluka njegov pokušaj promocije nove opcije na njegovoj društvenoj mreži X .

Međutim, ova opcija bi trebala biti dostupna samo onima koji plate premium verziju ove društvene mreže. Riječ je o tome da će korisnici premium verzije moći da obavljaju audio/videopozive.

“Za nekoliko mjeseci ću ukinuti svoj telefonski broj i koristiti X samo za tekstualne i audio/videopozive”, objavio je Mask na svojoj društvenoj mreži.

X je prošle godine zvanično počeo s uvođenjem mogućnosti audio i videopoziva. Dok svi korisnici ove društvene mreže mogu primati pozive, oni koji su preplaćeni mogu upućivati pozive. Pozivi nisu šifrovani, za razliku od poziva na drugim sličnim servisima kao što su WhatsApp ili Apple FaceTime.

X nudi mogućnost koja se naziva “poboljšana privatnost poziva” za koju su naveli da pomaže u zaštiti privatnosti. No, to znači da su samo IP adrese pozivatelja skrivene jedna od druge i da spomenuta opcija mora uvijek biti uključena. Nije poznato koliko su audio i videopozivi popularni na X-u.

Nakon što su omogućeni prošle godine, Mask je više puta pokušavao da ih promoviše. Poručio je da je mogućnost ovih poziva dio njegovog plana da društvenu mrežu pretvori u “aplikaciju za sve”.

Pozivi su jedan od noviteta koji su najavljeni na X-u, piše list Independent.

Send this to a friend