Telefoni

SAD zahtijeva promjenu kineskog vlasništva TikToka

Ilustracija, Foto: EPA
Ilustracija, Foto: EPA

Administracija američkog predsjednika Sjedinjenjih Američkih Država Džozefa Bajdena zahtijeva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svog udjela u popularnoj videoaplikaciji ili da se suoče s mogućom zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama, saopšteno je Rojtersu iz Kompanije.

TikTok je u vlasništvu kineskog ByteDancea, najvrednijeg startupa na svijetu, prenosi Tanjug.

Ovaj potez je uslijedio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Bijeloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije ako predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

Druge zemlje i entiteti su, takođe, odlučili da zabrane aplikaciju i izrazile zabrinutost zbog njegove povezanosti s kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom svijeta.

Nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020. godine, tvrdeći da su potencijalno štetne po sigurnost i integritet zemlje.

Avganistan je u pregovorima o zabrani TikTok-a i videoigrice PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli avganistansku omladinu “na stranputicu”.

Pakistan je privremeno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a posljednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je Vlada ocijenila kao “nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji”, navodi Rojters.

Zaposlenima u Belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donijele i Kanadske vlasti, zbog sigurnosnih rizika.

Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. godine pokrenuo istragu aplikacije društvenih medija zbog sumnje na protuzakonite aktivnosti na ostrvu.

Kina blokirala YouTube, Twitter, Facebook i Instagram

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Američkog kongresa glasanjem je početkom mjeseca usvojio prijedlog zakona koji bi predsjedniku Bajdenu dao ovlaštenje da u SAD-u zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Bijela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smjernice da u roku 30 dana izbrišu TikTok sa svih Vladinih uređaja.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

Evropska komisija i Evropski parlament te institucije Evropske unije zabranili su TikTok na telefonima svojih službenika iz sigurnosnih razloga.

U Kini su već duže vrijeme blokirane stane platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka, uključujući YouTube, Twitter, Facebook i Instagram.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Dritko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dritko
Gost
Dritko

Ma daj ! Ko to nama priča o poštenju ?Veliki brat je čudo !! Svija nas gleda prati špijunira a kad to neko drugi radi onda je to loše i onda nas Ameri čuvaju od takvog zla ! Smjesni ste ! Vjerovatno njihova služba nema pristup špijunaži pa zato i traže ovo možda bi se poslije nekako ugurala u TikTok… Više »

Send this to a friend