Telefoni

Teorije zavjere o najvećem padu Facebooka u istoriji

Foto: Shutterstock

Skoro sedam sati Facebook, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a kompanija Facebook u prvom saopštenju navela je da se radi o problemima sa umrežavanjem, te da će situacija ubrzo biti pod kontrolom. Ipak, pojavilo se nekoliko terorija koje objašnjavaju blokadu ovih aplikacija.

Iako Facebook tvrdi da se radi o „neispravnoj promjeni konfiguracije“, koja je spriječila gotovo 3,5 milijarde korisnika da pristupe svojim nalozima, analitičari širom svijeta nisu uvjereni u istinitost ovih tvrdnji. Sve tri ukazuju da je riječ o namjernom „obaranju aplikacija“, kako bi određeni problemi bili uklonjeni.

Teorija 1: Facebook sam isključio sve servere

Prema jednoj od mogućih teorija, Facebook je sam isključio sve servere, kako bi pronašao malver koji su postavili hakeri. Uz pomoć tog malvera, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika Facebook. Oni sada imaju pristup ličnim podacima, mejl adresi, lokaciji i broju telefona ljudi širom svijeta. Stoga su serveri morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malver i uklone ga prije nego što izazove još veću štetu.

Teorija 2: Uzbunjvačica Frances Hogen

Drugo moguće objašnjenje koje se pominje jeste nedavni medijski istup uzbunjivačice Frances Hogen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne kompanije Facebook. Hogen je bila zaposlena kao menadžerka kompanije.

“Ono što sam u Facebook gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za kompaniju. Facebook je uvijek birao ono što je dobro za interese firme, kao što je povećanje zarade“, ispričala je Hogen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

Ona je podnijela najmanje osam žalbi Komisiji za hartije od vrijednosti, u kojima se navodi da kompanija krije istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Podatke je podijelila i sa „Vol strit džurnalom“, koji je objavio istragu u nekoliko djelova. Dokumenta pokazuju da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju je Instagram nanio mladim djevojkama.

Facebook se agresivno suprotstavio ovim tvrdnjama i okarakterisao ih kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje su u vlasništvu Facebook donose mnogo više dobra nego štete, tvrde čelnici najpoznatije društvene mreže na svijetu.

Teorija 3: Problem zvani Instragam

Jedan od podataka koje je u javnost iznijela Frances tiču se Instagrama i uticaja na mlade djevojke. Upravo je to treća najzastupljenija teorija koja objašnjava prekid rada aplikacija.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne ideale ljepote i izgleda žena. S obzirom na to da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da djevojke uzrasta od 12-22 godine pokušavaju da slijede upustva koje im pruža Instagram, praveći sebi pritom zdravstvene i druge probleme. Riječ je o iscrpljujućim dijetama, hiruškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

Ipak, kako bi u ogledalu vidjele prizor sa Instagrama, mlade djevojke su spremne da se podvrgnu rigoroznim dijetama i tako ugroze svoje zdravlje. Kompanija Facebook je, navodno, oborila sve svoje platforme, kako bi izvršila kontrolu sadržaja koji je dostupan na Instagramu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CAO AMORE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CAO AMORE
Gost
CAO AMORE

Nijesu teorije zavijere nego teorije istine
Sve do sada sto su izjavili bila je samo istina
Drugo je sto je vama i tv zabranjeni da proteste po Svijetu NE smijete prenositi zbog szo i para
Cao

Send this to a friend