Telefoni

WhatsApp od danas ne radi na milionima telefona

Starije verzije Androida i iOS operativnih sistema od danas više neće imati pristup aplikaciji WhatsApp koja je u vlasništvu Facebooka.

Iz kompanije su poručili da je ovaj korak bio neophodan kako bi zaštitili bezbjednost svojih korisnika. Pametni telefoni koji koriste operativne sisteme Android 2.3.7 i starije, te iPhone iOS 8 ili starije, biće zahvaćeni ovom promenom.

BBC piše da je riječ o milionima telefona.

Operativni sistemi na kojima WhatsApp neće raditi uglavnom se ne nalaze na novim uređajima, a većina korisnika će jednostavno moći ažurirati operativne sisteme na svojim telefonima kako bi i dalje mogli koristiti ovu mobilnu aplikaciju.

Međutim, određeni uređaji poput iPhone 4s, koji podržavaju jedino operativni sistem iOS 7, više neće biti kompatibilni s aplikacijom.

“WhatsApp nije imao drugog izbora kako bi usluga ostala sigurna, ali istovremeno se suočava s neprijatnom nuspojavom, odnosno, činjenicom da aplikacijia više nije kompatibilna sa starijim pametnim telefonima”, rekao je Ben Vud, analitičar CCS Insighta.

WhatsApp, četvrta najčešće preuzimana aplikacija decenije, još je 2017. godine upozorila svoje korisnike na promjene koje ih čekaju u budućnosti.

“Ovo je bila teška, ali takođe i ispravna odluka kako bismo ljudima pružili bolje mogućnosti da ostanu u kontaktu sa porodicom, prijateljima i voljenima koristeći WhatsApp”, rekao je portparol kompanije.

Ovo je posljednja u nizu odluka nakon što je aplikacija za razmjenu poruka prestala raditi na brojnim uređajima još 2016. godine, te na svim Windows telefonima od 31. decembra 2019. godine.

Send this to a friend