Tehno & Nauka

Vještačka inteligencija bi slučajno mogla izazvati treći svjetski rat?

Kineski vojni eksperti i političari zabrinuti su da bi težnja za ubrzanom integracijom vještačke inteligencije u oružje i vojnu opremu mogla nenamjerno da dovede do rata među narodima.

Kinezi ulažu znatne resurse u istraživanje i razvoj tehnologije, a to se ponajviše odnosi na razvoj vještačke inteligencije, polje na komde Kina i SAD dominiraju.

Jedna od primjena vještačke inteligencije je u vojne namjene. Sa daljim razvojem i porastom autonomnije vojnih vozila i dronova, kao i promjenom u načinu komunikacije (budući da ćemo u budućnosti sve više komunicirati sa vještačkom inteligencijom), postoji ozbiljna opasnost da bi zbog nekog nesporazuma ili djelovanja autonomnih vozila mogao da započne ozbiljan konflikt ili čak rat.

Kao okidač potencijalnog sukoba posebno se ističu dronovi, odnosno bespilotne letilice, koje se sve češće koriste u vojnim dejstvima.

Razlika između SAD i Kine je u tome što su Kinezi razvili veću autonomniju. Dok američki dronovi imaju mogućnost osnovnog autopilota, kineski dronovi skoro da sami mogu da odlučuju o napadima na ciljeve.

Kao problem se postavlja to što još nije poznato kako će se “interpretirati određena ponašanja” koja podrazumijevaju upotrebu autonomne opreme.

Budući da su bespilotne letilice u pitanju, vojske su spremne da rizikuju sa njihovom upotrebom i da ih pošalju na područja na koja nikada ne bi slali vojnike – jer nema rizika od ljudskih žrtava.

Međutim, ako autonomna letilica završi na mjestu na kome ne bi smjela da se nađe, pitanje je kako će to druga strana prihvatiti. Kako je riječ o dronu u kojem nema ljudske posade, možda se odluče za obaranje takvih letilica.

Pitanje je šta će se dogoditi ako autonomna letjelica prepozna opasnost, pa počne da puca i ubije nekoga?

To neće biti odluka koju su donijeli vojnici ili njihovi zapovjednici, već vještačka inteligencija. Takav napad bi mogao da pokrene brz vojni odgovor i opšti rat.

Da bi se takve stvari u budućnosti izbjegle potrebno je već sada definisati pravila oružanih sukoba za autonomne sisteme.

Jasno je da će rizik od pomenutih scenarija i početka slučajnog rata biti sve veći, pa bi jedna takva akcija pokrenuta od strane vještačke inteligencije, možda, mogla da pokrene lavinu i sukob koji bi uticao na stotine miliona ljudi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

I opet će Srbi biti krivi…. Da nije bilo Tesle….

mark
Gost
mark

Svemu dodje kraj pa i nama,pitanje je samo za koliko godina,naravno da ce roboti kad postanu dovoljno razvijeni preuzeti kontrolu nad svijetom,a kad im covjek postane bespotreban jednostavno ce ga eleminisati!

Bob
Gost
Bob

E još to da nas strefi! Neka ograniče svoje robote samo na Kinu i Ameriku, mi ih i nemamo da bi nas od njih pogibija našla

Bez ja
Gost
Bez ja

Djelimična istina. Kada će vještačka inteligencija, nezavisno od programera, stvarati programe, popravljati sebe, odrediti sama mjesto boravka, razvijati sebe u pravcu samo snabdijevanja potrebnom energijom, ista će potopiti Svijet, odnosno nepovratno će prekidati proizvodnju, prenosi i snabdijevanje električnom energijom. Nakon toga slijedi panika, anarhija i haos. Čovječanstvo će biti na ispitu kod Prirode, a polažu samo oni koji mogu da… Više »

Bez ja
Gost
Bez ja

Ti, koji si udario minus, vjerovatno se baviš softverima vještačke inteligencije, član si IEEE-a, te radiš na kvantnom računaru, ili…

Bez ja
Gost
Bez ja

… kao biokibernetičar baviš se razvojom biočipova. Srdačan pozdrav svima!

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

oce to tako “slucajno”👏

Send this to a friend