Love & Sex

Brak bez seksa može opstati samo pod jednim uslovom

Iako se o brakovima u kojima nema seksa malo govori, oni su češći nego što to uopšte možete zamisliti. U Google pretraživaču “brak bez seksa” je tri i po puta traženiji pojam od “nesrećnog braka” i osam puta traženiji od “brak bez ljubavi”.

Što zapravo znači brak bez seksa? Ne postoji precizna definicija, iako neki stručnjaci kažu da je to par koji ima seks manje od deset puta u jednoj godini. Za seksualnu terapeutkinju Danielle Harel to je bilo koji brak u kojem seks uglavnom ne postoji između partnera.

“To znači da partneri naprimjer pet godina nisu imali seks ili ga imaju svakih nekoliko mjeseci”, rekla je Harel za HuffPost.

Međutim, stručnjaci su otkrili, iako je seks veoma bitan za brak, on bez seksa može opstati, ali samo pod određenim okolnostima. Prema istraživanju Pew-a iz 2015. godine 61 posto Amerikanaca smatra da su zadovoljavajući seksualni odnosi veoma važni za uspješan brak.

Iako mnoge osobe ulaze u romantične veze i brak jer žele dijeliti seksualnu želju, privlačnost i strast s partnerom, nisu svi brakovi u kojima nema seksa osuđeni na propast i razvod.

“Brak može opstati ako oba partnera zaključe da im ne smeta što u njihovom braku nema seksa. Za neke ljude seks nije na listi prioriteta”, objasnila je seksualna terapeutkinja Celeste Hirschman.

Dakle, kada oba partnera imaju nizak libido, nedostatak seksa nije problematičan za brak. Ovakvi brakovi mogu biti jednako uspješni kao i kod osoba koje svakodnevno imaju seks. Isto važi i za parove koji se identifikuju kao aseksualni – drugim riječima, ljudi koji ne doživljavaju seksualnu privlačnost mogu ili ne moraju biti zainteresovani za seks.

Osim toga za neke parove seks može biti zabavna aktivnost koja se događa s vremena na vrijeme, ali seks za njih nije prioritet, niti je sastavni dio održavanja njihove veze.

Ukoliko partneri ne dijele jednaku nezainteresiranost prema seksu, to može dovesti do problema u braku, povrijeđenih osjećanja i ogorčenja. Nedostatak seksa može izazvati frustraciju, tugu i na kraju uništenje veze.

U tim slučajevima partneri su skloniji nevjeri u braku, budući da partner koji ima veći libido seksualno zadovoljstvo traži izvan braka.

“Ako je jedna osoba nezadovoljna seksualnim odnosima u braku i druga osoba ne želi raditi na tome, neki parovi pregovaraju o otvorenom odnosu, tako da partner koji ima veći libido može zadovoljiti svoje potrebe”, rekla je Hirschman.

Ali ako se afera dogodi iza leđa drugog partnera, to može dovesti do nepovjerenja od čega se veza teško može oporaviti.

Tags

11

avatar
1000
2
9
0
 
7
KotVelimir136@gmaiIffDzigi bauLeo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
deda
Gost
deda

ko je promijenio vise od 10 partnera tesko moze da se skrasi sa 1 i da mu/joj bude ok po pitanju sexa jer izgustira brzo trazi novo iskustvo . Ko je imao 1 ti bi svaki dan 🙂

Nevena
Gost
Nevena

Ja sam imala preko 20 pa nemam potrebu ni za jednim drugim bez sa svojim momkom. Teorija ti je loša.

Dzigi bau
Gost
Dzigi bau

Neka si ti postena bila Nevenice karamelice,blago njemu sa tobom tako finom…

Iff
Gost
Iff

A sto je ona nepostena? Jel ukrala kome nesto, ubila nekog? Da li bi isto ovo napisao da je neki muskarac izjavio da je imao preko 20 djevojaka? Vrati se u pećinu

Kot
Gost
Kot

čekaj malo pa poslije reči

Hilari
Gost
Hilari

Mnogo brakova je bez sexa. Najbolje je kada bracni supruznik sa slabijim libidom da odobrenje drugom bracnom supruzniku da moze ici i zadovoljavati svoje potrebe pod uslovom da koristi zastitu da bi se izbjegle polne bolesti

Nk78
Gost
Nk78

Važi li to za oba pola, oba partnera ili samo za muškarca?

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Samo za muskarca !

Leo
Gost
Leo

Malo sjutra “građanine”. Ako važi za muškarca mora važit i za ženu.

Nevena
Gost
Nevena

Tako je u Švedskoj i kolko vidim dobro im ide

Velimir136@gmai
Gost

Pametno!

Send this to a friend