Love & Sex Nije razlog za brigu

Hormoni su krivi što nam partner ponekada neprivlačan

Velika je vjerovatnića da su vam se, barem jednom, dogodili dani u kojima vam vaš partner, iz nekog nepoznatog razloga, jednostavno nije bio toliko privlačan kao inače. Kažemo vjerovatno jer je ova pojava uobičajena, i to ne samo u ljudskom, već i u životinjskom svijetu, a uzrok su, kažu naučnici, hormoni.

Autorka ovog zanimljivog istraživanja, Franćeska Rigeti, rekla je kako je uticaj hormona na ponašanje opasno zanemaren i kako je prisutan i kod muškaraca i žena.

U svrhu istraživanja, 33 žene davale su uzorak urina svakog dana tokom dvije sedmice, a sve kako bi se pratili nivoi estradiola, progesterona i testosterona. Svakog su dana i one i njihovi partneri ispunjavali upitnik o zadovoljstvu veze i percepciji partnera, a vodilo se računa i o tome da niti jedna od ispitanica nije na hormonskoj terapiji te da su u vezi barem četiri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako su oba partnera na vezu gledala u negativnijem svijetlu onim danima kada je kod žena primijećen visok nivo estradiola, a što se najčešće događa neposredno prije ovulacije. U tim danima, ženama su njihovi partneri takođe bili manje privlačni nego inače.

“Nivo hormona se kod žena mijenja tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, a ove promjene utiču i na psihologiju žene, uključujući i to kako se osjećaju naspram svojih partnera s kojima su u vezi”, objasnila je Franćeska.

“Konstatovali smo kako zbog nivoa estradiola negativnije gledamo na naše partnere”.

Zanimljivo je da se, uprkos ovim promjenama, učestalost seksualnih odnosa nije promijenila, a što je samo pokazalo kako zbog hormona loša veza neće postati dobra, niti će odlična veza postati loš(ij)a. Ispravnije bi bilo reći kako će hormonalne promjene dovesti do laganih turbulencija koje će malo prodrmati vezu, ali definitivno ne u mjeri koja bi trebalo da vas zabrine. Primijećujete li toliko snažne turbulencije, moraćete malo pažljivije krenuti u potragu za uzrokom.

Send this to a friend