Love & Sex

Kako reagovati kada partner kaže da želi pauzu u vezi?

“Treba mi prostora” su riječi koje niko ne želi da čuje od svog partnera, a ako do toga ipak dođe, mnogi su zbunjeni, paniče, osjećaju se odbačeno…

Najprije, treba da znate da ove riječi ne moraju nužno da znače ništa loše. Štaviše, ako prihvatite da vašem partneru treba prostora i pružite mu to što mu treba, to može još više da vas zbliži.

Mnogim ljudima je povremeno potrebno malo prostora kako bi razmislili o svojim osjećanjima i najdubljim mislima, i to uopšte ne znači da im je partner dosadio ili da ga više ne vole.

OK, ali šta da radite ako vam partner/ka kaže da mu/joj treba malo prostora, a da se osigurate da to nije kraj vaše veze? Evo nekoliko savjeta stručnjaka za veze Kristine Maršant.

“Kada osoba kaže da joj je potrebno malo prostora, to obično znači da joj se dvije stvari vrzmaju po glavi – postoje neki aspekti života ili vaše veze zbog kojih nije siguran/na da li i dalje želi da bude sa vama; voli vas dovoljno da traži prostora, umjesto da kaže ‘zbogom'”, tvrdi ona.

Ukoliko želite da spasete vezu, evo šta da radite.

Razmislite o svojim osjećanjima

Kada provodite dosta vremena sa partnerom, duboko ste emocionalno povezani sa njim, a kada traži malo prostora, u vama se odjednom javlja pregršt emocija.

“Paničite i anksiozni ste. Tužni ste, a vjerovatno i užasno bijesni. Sve ove emocije su validne i to je zdrava reakcija na partnerovo povlačenje”, kaže stručnjak za veze.

Kako god da se osjećate, trebalo bi i da uvažite partnerovu potrebu za prostorom, mada je teško kontrolisati sve te emocije.

“Možda želite da ga molite, ispitujete, pozovete. Možda želite da vrištite na njega i plačete, dok ga zbunjeno pitate: ‘Zašto?'”, pretpostavlja Maršantova, dodajući da su sva ta osjećanja i razmišljanja sasvim normalna.

“Nemojte da osuđujete sebe zbog tih misli, osjećanja”, poručuje, dodajući da, da biste savladali ta osjećanja, prvo morate sebi da date dozvolu da ih oslobodite. Drugim riječima, plačite, olakšajte sebi. Kada prihvatite sva ova osjećanja, pokušajte da se opustite na način koji vam najviše odgovara. Dišite duboko i razmišljajte o svojim osjećanjima, mislima.

Razmišljate pozitivno o svom partneru

Mislite na njegovo/njeno lice, miris, osmijeh… Razmišljajte o stvarima koje definišu vašeg partnera i zbog kojih ga/je volite.

Zatim, savjetuje stručnjak za veze, napravite dvije liste – na jednoj napišite stvari zbog kojih ga/je volite, a na drugoj stvari zbog kojih mislite da on/a voli vas.

“Pogledajte ove liste i na obijema zaokružite po tri stvari koje smatrate najvažnijim”.

Pošaljite mu/joj pismo

Maršant savjetuje da nakon toga svom partneru pošaljete pismo, u kojem ćete mu/joj pomenuti te tri stvari koje voli kod vas.

“Ne zaboravite da mu/joj kažete i da poštujete njegovu/njenu potrebu za prostorom i kažite mu/joj kako se zbog toga osjećate. Naglasite i da vam je stalo do veze, te da ćete mu/joj zbog toga dati potreban prostor. Poručite mu/joj da poštujete odluke koje donosi i da ćete biti OK bez obzira na sve”, savjetuje Kristina.

Ako se pitate zašto biste to radili, poenta ovog pisma je da partneru poručite da poštujete njegove potrebe i da ne želite da ga kontrolišete, “gušite”, da ne želite da osjeća grižu savjesti zbog svoje potrebe za malo prostora.

“Na ovaj način ćete mu staviti do znanja da ga volite i da poštujete njegove želje”, objašnjava ona, dodajući da ćete tako partnera podsjetiti i na sve dobre strane veze.

Kada započne period u kojem ćete biti razdvojeni, bilo bi dobro da imate pri ruci prijatelja koji će vas urazumiti ako dođete u iskušenje da kontaktirate partnera ili vas obuzmu emocije.

U međuvremenu, pokušajte da se fokusirate na stvari koje volite. Na kraju, ako nastavite vezu, uživajte u ljubavi i zapamtite da je ponekad potrebno da se malo udaljite da biste nakon toga bili bliži.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
djuradjIskusanSrdja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
djuradj
Gost
djuradj

…u prevodu sad sam na dvije staze…dvije stolice…zato mu daj prostor,galakticki no limit…:))))))

Iskusan
Gost
Iskusan

To mu ga dođe kao ono u poslu ,,Bićemo u kontaktu” i više se nikad ne čujemo i ne vidimo 🙂

Srdja
Gost
Srdja

To je kraj.

Send this to a friend