Love & Sex poljubac služi za razmjenu strasti i nježnosti

Kako učestalost poljubaca utiče na vezu?

Svima je poznato da poljubac služi za razmjenu strasti i nježnosti, međutim on ima i drugu ulogu. Prema naučnim istraživanjima dok se ljubimo, mi istovremeno razmjenjujemo informacije kojih nismo ni svjesni. Naše moždane ćelije zatim izvode zaključke, koji mogu odlučiti sudbinu daljeg odnosa između partnera. Ukoliko želite da otkrijete šta sve poljubac može da otkrije o vezi, ostanite sa nama i u nastavku teksta.

Istraživači sa Univeriziteta Oksford, detaljno su ispitivali tajne koje kriju poljupci i došli do rezultata da žene bolje umiju da prepoznaju koji partner je pravi za njih nakon ljubljenja. One su probirljivije i pridaju mu veći značaj. Kako i ne, kada nam ovaj vid nježnosti otkriva šta neko voli, zatim kakvog je zdravlja, i naposletku, koliko je pouzdana osoba. Pored toga, dame žele da pronađu partnera na duže staze, posebno ukoliko planiraju rođenje djeteta. Pažljivo čitajte redove koji slijede, jer vas u njima očekuju još neke interesantne informacije.

Dok se ljube, partneri razmjenjuju uljanu supstancu koja se naziva sebum, a proizvode je žlijezde. Do toga dolazi tako što dodirujemo kožu oko i unutar usta. Sebum sadrži feromone, koji nam daju dragocjene informacije o drugoj osobi. Riječju, on otkriva šta par ima zajedničko. Dalje, ova supstanca krije da li je partner dovoljno zdrav i sposoban za stvarenje porodice. Naravno, proces procjenjivanja se odvija nesvjesno, ali i te kako utiče na našu odluku. Čak 60 procenata ispitanika izjasnilo se da je izgubilo interesovanje za potencijalnu vezu, nakon lošeg prvog poljupca. Ljubljenje može probuditi privlačnost, ali ukoliko nije onako dobro kako smo očekivali, i odbojnost.

Poljubac ojačava odnos dvoje ljudi koji se vole, jer podstiče lučenje oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi. Pored ovog hormona, luči se i seratonin, koji podiže raspoloženje, zbližava par i stvara povjerenje. Sa druge strane, rad kortizola, hormona stresa je minimalan. Vjerovatno ćete razmišljati o svemu ovome naredni put kada budete razmjenjivali poljupce sa partnerom. To nije samo vid zabave i intimnosti, već temelj zdrave i jake veze.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Konik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konik
Gost
Konik

Od moje otrov kipti

Send this to a friend