Love & Sex Rješenje je u komunikaciji

Normalno je da vas partner nervira iako nemate bitan nijedan razlog za to

Na početku veze parovi su obično veoma zaljubljeni i gotovo da nema ničega u ponašanju onog drugog što ih nervira. Međutim, vremenom stvari počinju da se mijenjaju i odjednom vas nervira šta god da kaže ili uradi? Nervira vas do te mjere da počinjete da se pitate šta ste vidjeli na njemu/njoj.

Psiholog Meredit Fuler objašnjava zašto se to dešava.

Suprotnosti među vama postaju sve izraženije

“Na početku veze vam se dopadalo to što je vaš partner drugačiji. Ali, nakon nekog vremena, te razlike koje su vas privukle sada počinju da vas nerviraju, zato što je partner mnogo različit od vas”, kaže psiholog.

Fulerova ističe da u tom periodu počinju da nas nerviraju i sitnice koje smo na početku ignorisali jer je sve ostalo bilo dobro.

Drugim riječima, skinuli ste “ružičaste naočare” i partner vam više nije zabavan, djeluje vam prezahtjevan, nervira vas što priča dok gledate film…

Ovakve stvari, kaže psiholog, nisu previše ozbiljne i preko njih možete da pređete tako da nijedno od vas ne mora suštinski da se promijeni. Ali, da biste u tome uspjeli, potrebna je volja i dobra komunikacija.

Postoji fundamentalna razlika u vašem ponašanju i tada je problem malo ozbiljniji jer se tiče vaših ličnosti, a ne malih, nevažnih navika.

Na primjer, problem je ako je jedno od vas introvert, a drugo ekstrovert, pa jedno želi neprestano da izlazi i bude u društvu, a drugom to ne prija.

Naravno, i ove razlike mogu da se riješe, može da se napravi kompromis, ali na vama je da procijenite da li je to moguće u vašem konkretnom slučaju i da li želite toliko da se trudite.

Odjednom vam se više ne sviđa i ne znate zašto

Psiholog kaže da se to dosta često dešava – da poslije nekoliko nedjelja ili mjeseci veze, jedno od njih počne da osjeća kao da ga partner previše guši. Ne možete da navedete nijedan konkretan razlog zašto je prestao/la da vam se sviđa, ali pošto ste razumno ljudsko biće, onda nabrajate sve stvari koje vam kod partnera smetaju, da opravdate taj svoj osjećaj.

Psiholog kaže da je zapravo stvar samo u tome da vam se jednostavno ne sviđa partnerova ličnost, ali vam je prosto lakše da to opravdate njegovim lošim humorom ili nečim drugim.

“Ponekad ljudi ne mogu da natjeraju sebe da kažu ‘više ne osjećam ništa prema tebi’, pa umjesto toga smišljaju izgovore. Počinju da ističu sve partnerove mane jer jednostavno žele da odu”, objašnjava Fulerova.

Kako da spasite vezu

Ukoliko vas kod partnera nerviraju sitnice, komunikacija je ključna.

“Možda može da pomogne i ako razmislite na koje sve načine vi nervirate partnera”, kaže Meredit, i dodaje da ako se oboje malo potrudite, ovo može da se riješi.

S druge strane, ako vam smeta njegova ličnost u smislu da ste previše ste različiti, treba da razmislite koliko vam je stalo do takve veze. Ako baš želite da uspije, savjetovanje za parove može da pomogne.

Ako vam se zaista ne sviđa partnerova ličnost i čini vam se da preko nekih stvari ne možete da pređete, nemojte da smišljate izgovore kako ne možete više da podnesete njegov/njen loš smisao za humor, već jednostavno priznajte da više nemate osjećanja prema partneru i raskinite. Boljeće neko vrijeme, ali ne toliko kao veza u kojoj nema iskrene ljubavi.

Send this to a friend