Love & Sex tri vrste seksualnih odnosa

Postoji nekoliko nivoa seksualnih odnosa: Da li ste ih sve isprobali?

Ovdje se zapravo radi o različitim vrstama seksualnih odnosa koji se dešavaju na različitim nivoima.

Riječ je o razlikama između “neobaveznog seksa”, “bračnog seksa” i “vođenja ljubavi”. Otkrili smo da zabuna oko tih razlika igra ulogu u mnogim nesuglasicama koje ljudi doživljavaju u svojim seksualno-romantičnim vezama, bez obzira koliko imaju godina ili u kojoj vrsti veze se nalaze.

Prvo, malo pojašnjenja o tome šta podrazumijevamo pod gore pomenutim terminima.

“Neobavezi seks” se odnosi se na čisto fizički susret. “Bračni seks” je vrsta seksualnog života koji većina parova, gdje su partneri posvećeni jedni drugima, ima tendenciju da praktikuje – vjenčani ili ne, strejt ili homoseksualni. A “vođenje ljubavi” je potpuno različita vrsta iskustva koja nadilazi druge dvije.

Drugim riječima, ove tri vrste seksualnih odnosa se dešavaju na različitim nivoima integracije između vašeg fizičkog i “životinjskog” bića i vaših relativnih i duhovnih bića. Vrsta seksualnog života koji imate – i sukobi unutar njega – ugrađeni su u ukupni odnos koji ste prihvatili iz veze s partnerom i kako ga “praktikujete” sa svojim partnerom. Ono što je bitno – većina veza ograničava sposobnost za “vođenje ljubavi”.

Neobavezni seks

U “neobaveznom seksu”, vi i vaš partner koristite tijelo jedno drugog za sopstveno zadovoljstvo. To može biti izuzetno intenzivno i uzbudljivo, posebno kada osjećate požudu prema novom partneru. Postoji potreba za ovom vrstom seksa, ali to je i najprimitivniji, najmanje razvijen oblik seksa. Odražava čisto životinjski aspekt ljudskog bića – naše fiziološke potrebe i impulse. Dijelimo ih sa drugim životinjskim vrstama. Sa ljudskog stanovišta, međutim, to je uglavnom jedna praznina bez odnosa izvan fizičke veze. Forma igre u kojoj se koriste vaša tijela. Do “neobaveznog seksa” možete najčešće doći upoznavanjem osoba preko specijalizovanih onlajn sajtova namijenjenih u tu svrhu.

Osim vaših dubljih emocionalnih problema sa kojima se ne suočavate, još jedna prepreka za stvaranje veze je ta što ste seks pretvorili u sport kojim dominira tehnika. Vidjeli ste sebe kao velikog ljubavnika/ljubavnicu i zgodni i šarmantni, kao što vjerovatno jeste, uspjeli ste da pronađete žene/muškarce željne učešća u “utakmici”. Vaše očigledno vladanje seksualnim tehnikama postalo je samo sebi svrha i u potpunosti je rastavljeno od ljudske povezanosti, tj. povezanosti izvan čistog seksa.

Bračni seks

S obzirom na to da ženama treba prosječno 14 minuta seksualne stimulacije da bi postigle orgazam, to može stvoriti problem muškarcu u smislu da pomisli da jednostavno nije dobar ljubavnik.

Bračni parovi, posebno oni koji su dugo zajedno, stvorili su u ono što psiholozi nazivaju “funkcionalna veza”. Oni više nemaju puno seksa, a kada ga imaju, prilično je nenadahnut. Ipak oni ostaju predani jedno drugome i žele da poboljšaju svoj seksualni život.

“Bračni seks” predstavlja viši nivo od “neobaveznog seksa”, jer uključuje određeni stepen emocionalne povezanosti i intimnosti. Barem je tako na početku veze. Ali ono što se obično dešava je sljedeće: seksualni život se zaplete u sukobe i nesuglasice koji su se akumulirali tokom godina. Sve se to onda unese u spavaću sobu. Štaviše, bračni par se spušta u prizemnu borbu za moć, borbu za posjedovanje i moć nad partnerom tako tipičnu za funkcionalni odnos. Sve to obično dovodi do smanjenja seksualne povezanosti tokom vremena.

Na primjer, žene često ne razgovaraju otvoreno sa muževima o tome šta žele, u seksualnom smislu. Oni nose na leđima sram zbog otkrivanja svojih seksualnih želja, srama nastalog uslijed njihovog odnosa sa majkama (uobičajena stvar u mnogim kulturama, čak i u zapadnoj). Ta sramota se sjedinila s još uvijek postojećim stavu u većini kultura da se žena koja se seksualno izražava smatra kurvom.

Ponekad bračni seks uključuje “neobavezni seks” – možda na odmoru ili uz pomoć uzimanja preparata/supstanci, legalnih ili ilegalnih. A, sa neobaveznim seksom dijeli stvaranje napetosti, praćeno oslobađanjem iste i uglavnom usredsređeno na intimne djelove tijela. Ipak, bračni seks ima kontinuum, jer pored seksa uključuje i određeni nivo emocionalne veze. Parovi koji imaju “bračni seks” vole nešto jedno kod drugog – ili je to bar bilo nekad, kada su se prvi put sreli.

Ta povezanost je i dobra i loša stvar. Dobar dio je taj što je njihov odnos razvijeniji na ljudskoj osnovi od drugih odnosa i ima mogućnost da se razvija ka “vođenju ljubavi”. Loš dio je što sva osjećanja, sukobi, skrivanje i manipulacije mogu ulaziti u vaš seksualni život poput sve jačeg virusa. Na primjer, uskraćivanje seksa kao kazne ili njegovo korišćenje kao poluga za manipulisanje partnerom.

Vođenje ljubavi

Većini ljudi, normalan tok razvoja veze osakaćuje sposobnost prelaska izvan “bračnog seksa”. Ali, integrisanje specifičnih seksualnih praksi može povećati energiju, povezanost i uzbuđenje između partnera na svim nivoima njihove veze. To je put ka najrazvijenijem, integrisanom odnosu um-tijelo-duh, a to je “vođenje ljubavi”.

Vaša seksualna veza se uzdiže na taj viši nivo tek kada energiju koja dolazi iz otvorene komunikacije pridružite energiji jednakosti (energiji “bez ega”) u vašem svakodnevnom ponašanju sa partnerom. Ova integracija fokusira vas i vašeg partnera na zajedničko putovanje kroz život. A, fizički dio vođenja ljubavi ima za cilj izgradnju, povećanje i razmjenu seksualne energije između vašeg tijela i tijela vašeg partnera.

Orgazam više nije krajnje stanje prema kojem treba težiti. U stvari, “vođenje ljubavi” čak i ne mora da uključuje i intimni odnos. Parovi koji nisu u mogućnosti ili nemaju intimni seks i dalje mogu da evoluiraju prema povišenom stanju vođenja ljubavi na liniji umno-tjelesno-duhovno. Postoji, u ovom smislu, dosta seksualnih tehnika koje dijele zajedničko jezgro meditativnih vježbi, vježbi disanja i fizičkih pokreta sa svojim partnerom, u kombinaciji sa produženom predigrom. Oni vam pomažu da se oslobodite svojih ego potreba – da vam bude pruženo zadovoljstvo ili da vaš partner bude zadovoljen.

Ipak, kvalitet i nivo uzbuđenja i zadovoljstva koje vi i vaš partner seksualno doživljavate zavisi od mjere u kojoj gradite vezu i uzbuđenje u ostalim djelovima vaše veze. Odnosno, kada se međusobno tretirate kao jednaka ljudska bića i kada ste transparentni u iskazivanju svog unutrašnjeg života i osjećanja, automatski osjećate više uzbuđenja jedni prema drugima.

Težnja “vođenju ljubavi” održava vašu vezu živom i rastućom. Parovi koji grade takav odnos osjećaju trajnu povezanost i postojanu strast. Njihova veza postaje otporna na sve promjene i izazove sa kojima se suočavaju na životnom putu.

Send this to a friend