Love & Sex Utiču na sve vrste međuljudskih odnosa, naročito na ljubavne

Savjeti kako da ne dopustite da vam vezu unište društvene mreže

Studija iz 2013. godine, objavljena u stručnom časopisu Journal of Social and Personal Relationships pokazala je da žene smatraju da objava na Fejsbuku da je osoba u vezi, automatski znači da je ta veza monogamna, dok muškarci to vide više kao bezazlenu, usputnu izjavu koja ne znači ama baš ništa.

Studija iz 2001. pokazala je da mnogi ljudi postaju ljubomorni i/ili anksiozni dok skroluju po tuđim profilima na društvenim mrežama. A tu je i još jedna začkoljica. Svi ti sajtovi čine konstantno praćenje partnera toliko jednostavnim. U krajnjoj liniji, zato se i zove “following” zar ne, da je teško odoljeti i ne držati osobu s kojom smo u vezi na oku.

Uz to, u današnje vrijeme prosto imamo više informacija o partnerima mnogo ranije nego prije, zahvaljujući društvenim mrežama. Neke stvari saznajemo uživo, razgovarajući i upoznajući se. Neke, zaključujemo sami, pretražujući profile osobe za koju smo zainteresovani.

Problem je samo u tome što se tako lako izgubi iz vida jedna jednostavna činjenica: profil na društvenim mrežama zapravo nam ne otkriva ništa o toj osobi.

Društvene mreže mogu da budu odličan početak, super mjesto za flertovanje u ranim fazama veze, ali lako mogu da postanu i plodno tlo za negativne emocije prema partneru koje mogu da izazovu ozbiljne probleme u vezi.

Da biste bili sigurni da vam društvene mreže neće narušiti sreću u stvarnom životu, pratite ova jednostavna pravila:

Komunicirajte uživo, ne oslanjajte se na statuse na društvenim mrežama.

Ostanite otvoreni i pozitivni prema partneru, i ne zaboravite da poruke nikad ne prenose intonaciju niti emotikoni mogu da dočaraju izraz lica osobe do koje vam je stalo.

Pravite pauze u korišćenju društvenih mreža.

Nikad ne izvodite zaključke samo na osnovu objava na društvenim mrežama.

Ako vas zabrine nešto što vidite na partnerovom profilu, sjedite i razgovarajte.

Ako vas nešto uznemiri, razmislite šta je u korijenu tog osjećaja. Da li vas njegovo objavljivanje fotografija iz izlazaka s društvom pogađa jer je to bolan podsjetnik da vas nikada ne pozove da im se pridružite?

Nemojte svaki lijep trenutak između vas dvoje da podijelite sa cijelim svijetom. Neke stvari treba da ostanu samo vaše.

Send this to a friend