Love & Sex

Studija tvrdi da muževi imaju više koristi od braka od žena

Prema novim podacima, muškarci imaju više koristi od bračnog života nego žene.

„Nijedna žena nije potpuna ako ne postane majka“, „Morate pronaći partnera, inače nećete biti srećni u svom životu“… Ove fraze su čuli ne samo predstavnici starijih generacija, već i mlađi ljudi, za koje se pretpostavlja da su uklonili stereotipe iz prošlosti. Rezultat je da je čak i žena koja bi inače bila zadovoljna svojim „single“ statusom ispunjena anksioznošću i krivicom, prenosi Ženskimagazin.

Ali, postoji li starosna granica prema kojoj bismo „trebali“ biti u braku i imati djecu? I, uopšte, da li su brak i djeca jedini put do sreće?

Brak ozbiljno narušava zdravlje žena

Dr Vendi L. Patrik, u novom članku na popularnom sajtu za psihologiju Psichology Today, odgovara da očigledno ima mnogo srećnih udatih žena (i mnogo srećnih oženjenih muškaraca). Ali skloni smo da zanemarimo činjenicu da postoji mnogo srećnih neoženjenih ljudi, bez obzira na pol. Da budemo precizni, Pol Dolan, stručnjak za bihevioralne nauke, vjeruje da su slobodne žene bez djece srećnije od bilo koga drugog.

Dolan dodaje da brak više koristi muškarcima nego ženama, mentalnom i fizičkom zdravlju. Oženjeni muškarci usvajaju manje rizičan, zdraviji način života i postaju efikasniji na poslu. Udate žene, s druge strane, barem one srednjih godina, izložene su većem riziku od mentalnih i fizičkih poremećaja nego njihove neudate vršnjakinje.

Zašto se to može dogoditi?

Možda zato što, između ostalog, kaže Emili Grandi, profesorka na Univerzitetu u Eseku, “imamo dokaze da su žene preopterećene jer su posvećene kućnim poslovima i provode više vremena u kući od muškaraca, a takođe su posvećene poslu i izožene emocionalnom teretu”.

Send this to a friend