Love & Sex

Žena treba brak da tretira kao da je račun u banci

I dok su formativne godine veze obično veoma lijepe, veoma je teško zamisliti da će se nekakve promjene desiti tokom vremena. Kako se osjećanja mijenjaju i kako, dok veza napreduje, preuzimamo sve veće obaveze, veoma je lako upasti u crnu rupu negativnosti koja zasjenjuje svako osjećanje ljubavi i strasti.

Svi smo ovo iskusili. Prvobitna osjećanja strasti i uzbuđenja ubrzo se zamjenjuju tugom, apatijom i, u nekim slučajevima, ozlojeđenošču. Ovakva osjećanja mogu stvoriti vezu sa više negativnih stvari, što postojeće probleme može dovesti i do nivoa do kog postaju nerješivi.

Zašto bi trebalo da posmatrate svoju vezu kao račun u banci?

Kako bismo sve lijepo objasnili, najprije ćemo vas zamoliti da zamislite jedan scenario u kome je veoma moguće da negativni događaji nadmaše pozitivne. Ako imate račun u banci, na primjer, vjerovatno ste imali priliku da budete u situaciji u kojoj su vam mjesečni troškovi nadmašivali mjesečnu zaradu. I kao što znate, takav scenario vas postavlja u crvenu zonu – ili ste zarobljeni u “dozvoljenom minusu” ili ste u ozbiljnom dugu.

Ovakva vrsta situacije, takođe, ne može trajati dovijeka, jer ćete biti prisiljeni da proglasite bankrot. Kako bismo izbjegli ovo, morate usvojiti proaktivni pristup rješavanju problema dok preduzimate praktične korake da izgradite broj pozitivnih transakcija na računu u kojima ćete doći do zdravog balansa.

Ovo zahtijeva hrabrost i razumijevanje, dok takođe ohrabruje da konstantno radite na vašoj finansiskoj situaciji i da iznjedrite kreativna rješenja za održavanje pozitivnog balansa na vašem računu.

Zlatni odnos: mora biti 5 pozitivnih interakcija više od negativnih

Ovo je princip koji se može direktno primijeniti na vašu vezu, govori istraživanje koje je sproveo dr Džon Gotman. Njegova teorija je zasnovana na osnovnom principu da je prisustvo stalnih i nerješivih problema u vezi normalno (i zdravo), a da je ključ njihovog balansiranja u pozitivnim akcijama.

Prema Gotmanu, zlatni odnos za zdravu vezu jeste imanje bar pet puta više lijepih stvari u njoj nego negativnih, i to je ono što čini vezu jačom.

Ovo se obično zove “bankovnim računom veze” gdje višak negativnih interakcija i povlačenja (ili konflikata) brzo cijedi svaki kredit koji postoji i zaoštrava odnose, što dovodi do raskida. Ako ste sposobni da uspostavite zdraviji balans i tip odnosa koji smo naveli gore, možete skupljati kredit “za crne dane” koji će stvoriti bezbjedonosnu mrežu za vrijeme u kojem neće sve biti dobro.

Kako da održite pozitivan balans na bankovnom računu vaše veze?

Dok je ova logika tačna, pitanje koje ostaje je: Kako parovi mogu ostvariti ovako zdravu ravnotežu? Prvi korak ka tome je prepoznavanje realnosti ljudske veze koja diktira način na koji će se jedan konflikt rješavati. Odatle je lakše da se veza “vodi” dok tražite prilike na kojima ćete graditi pozitivne interakcije i uspomene.

Kada je u pitanju stvaranje pozitivnih interakcija, veoma je važno da se usmjerite na vašu vezu i potražite hobije i aktivnosti u kojima ćete oboje uživati. Ovo osigurava pametno provedeno vrijeme sa vašim partnerom i “kredit” koji ćete koristiti u kriznim vremenima.

Ako gledate na vezu kao na račun u banci, oslanjajući se na zlatni odnos Dr Gotmana, možete stvoriti pozitivnu i održivu vezu koja može da preživi i najteža vremena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
delboj
Gost
delboj

Bljuc

Send this to a friend