Love & Sex

Žene priznale: Odnosi sa istim partnerom mogu da dosade

Trećina žena, njih 34 odsto, otkrilo je da poslije godinu dana nisu bile previše zainteresovane za seks sa istim partnerom, a sličan odgovor dalo je samo 15 odsto muškaraca.

Rezultati istraživanja koju su sproveli naučnici s Univerziteta Southempton pokazali su da je seksualna želja muškaraca u prosjeku jednaka tokom cijele veze, a da žene izgube interes za seks s istim partnerom poslije 12 mjeseci veze.

U istraživanju je učestvovalo 4.839 muškaraca i 6.669 žena, od 16 do 74 godine. Trećina žena, njih 34 odsto, otkrilo je da poslije godinu dana nisu bile previše zainteresovane za seks sa istim partnerom, a sličan odgovor dalo je tek 15 odsto muškaraca.

Najmanje volje za seksom imale su žene koje imaju djecu mlađu od pet godina.

“To može biti posljedica umora jer je činjenica da svakodnevni stres utiče na seksualno funkcionisanje žene”, objasnili su autori studije.

Mnogi su, osim roditeljstva, kao razloge gubitka volje za seksom naveli nedostatak emocionalne poveznosti, lošu komunikaciju, loše psihološko i fizičko zdravlje.

“Naša saznanja pokušavaju da daju odgovore na pitanje zašto žene gube interes za seks u dugoj vezi. Ženama su kvalitet i dužina veze, kao i komunikacija s partnerom presudni za seksualno interesovanje”, naveli su autori studije.

Terapeutkinja Amanda Mejdžor kaže da je gubitak interesa za seks normalna pojava, jer je mnogo razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca mijenjaju.

“Nekima je to je prirodno, a nekima izaziva patnju i jad”, rekla je.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene najviše gube interes za seks između 55. i 64. godine, a muškarci između 35. i 44. godine. Naučnici ističu da gubitak volje za seksom nema veze s menopauzom, iako se to događalo kod žena koje pripadaju toj starosnoj grupi.

Zanimljivo je i da je ženama bilo lakše da pričaju o seksu nego muškarcima.

Send this to a friend