Muzika film i TV nije imao čime da se ogrne

Bata Stojković je zbog replike Da se ja pitam, ja bih protjerao autobus ovuda umalo dobio zapaljenje pluća

Legendarni glumac Danilo Bata Stojković ostavio je jugoslovenskoj kinematografiji u amanet brojne uloge u filmskim ostvarenjima koja su zahvaljujući i njegovom talentu postali kultni.

Danas nema onog ko ne zna bar jednu od replika iz tih filmova, a među citiranijim je ona iz filma “Ko to tamo pjeva”, kada Bata kaže: “Da se ja pitam, ja bih protjerao autobus ovuda”.

O toj sceni, ali i o Batinom životu i karijeri, krajem prošle godine je za Nedeljnik govorila i njegova supruga Olga Stojković koja nas je ubrzo poslije toga napustila.

Govoreći o Bati, ispričala je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mjestu. Nije je, kako je tada rekla, to nešto naročito boljelo, jer je i sama znala šta znači živjeti u pozorištu – bila je inspicijent. A u pozorištu su se i upoznali.

“Sve mi je bilo jasno i nisam mu prigovarala. Teško je, uopšte, pratiti jednog glumca i dijeliti život sa njim, naročito sa glumcem kakav je bio Bata. Nisam filozofirala, bila sam, prosto, uvijek tu”, rekla je ona.

Batin svakodnevni život, prisjećala se Olga Stojković, izgledao je kao na fabričkoj traci.

Snimanje filma “Ko to tamo pjeva”, za Olgu Stojković bio je pravi primjer nemaštine u kojoj su nastajali filmovi koji danas čine bogatstvo srpske i jugoslovenske kinematografije. Zbog replike “Da se ja pitam, ja bih protjerao autobus ovuda”, umalo je dobio zapaljenje pluća.

“Nisu imali čime ni da ih zagriju. Sjećam se da mi je Bata pričao kako nisu imali čime da ga ogrnu kad je pao sa mosta u rijeku. Tadašnjim glumcima jedino je bilo važno šta će da igraju, jer novac, ni u tim filmovima koji su ostali zanavijek, nikada nije bio veliki. Bata je govorio: ‘Ne možete toliko dobro da me platite, koliko bih ja besplatno igrao. Ako vam se i dopadne to što uradim, platite nešto na kraju’”, sjećala se njegova supruga u priči o velikom glumcu za Nedeljnik.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
LogikaBudimo realniMaja V.JasnaNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logika
Gost
Logika

Nije mogao da dobije zapaljenje pluca nego covid 19..:-)

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Један од мени омиљених глумаца. Нећу се усудити рећи омиљени јер нисам баш предан филмофил али сам одгледао ипак доста филмова за грубо мишљење.

Maja V.
Gost
Maja V.

Kakav je ovoo film…remek djelo🙂 a Bata legenda.

Jasna
Gost
Jasna

Ovakav glumac i karakter se dugo neće gledati na ovim prostorima. Njegove uloge su toliko upecatljive i jake, da ih čovjek mora pamtiti.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Danas su ovi manekeni od glumaca blijeda slika,bez imalo harizme i piskavih glasova i grimasa ko iz japanskih crtanih filmova,zato uopšte ne gledam domaće serije i filmove,sve je loša imitacija američke produkcije.

Send this to a friend