Muzika film i TV

Bob Dilan o novom albumu: Pjesme kao da se same pišu

Foto: AFP/Kevin Winter

Bob Dilan pružio je uvid u proces svog kantautorstva, osudio je smrt Džordža Flojda i u rijetkom intervjuu objavljenom u petak, rekao da bi želio da je napisao baladu koju potpisuju Roling Stonsi, “Angie”.

Dilanov opširni razgovor u Njujork Tajmsu je njegov prvi intervju od 2017. godine, a objavljen je nedjelju dana uoči izlaska njegovog novog albuma, prvog u posljednjih osam godina.

Čovjek koji se smatra jednim od najuticajnijih kantautora u svijetu, otkrio je šta motiše njegovu kreativnost i značenja u pozadini novih pjesama koje su prepune popkulturnih referenci iz posljednjih pet decenija.

Album “Rough and Rowdy Ways” će biti objavljen 19. juna.

Dilan (79) je objavio tri singla ranije ove godine, uključujući i 17-minutnu pjesmu, “Murder Most Foul”, inspirisanu ubistvom američkog predsjednika Džona Kenedija 1963. godine. Autor je rekao da mu pjesme dolaze iz toka svijesti.

“Većina mojih skorijih pjesama je takva. Stihovi su stvarni, opipljivi, nisu metafore. Čini se da pjesme same sebe poznaju i da znaju da ih mogu otpjevati, vokalno i ritmički. Na neki način se same pišu i računaju na mene da ih pjevam”, rekao je Dilan američkom istoričaru Daglasu Brinkliju u intervjuu.

Osvrnvši se na smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, Dilan je rekao da mu se “beskrajno smučilo što je vidio da je Flojd tako mučen do smrti. Bilo je više nego ružno. Nadajmo se da će pravda doći brzo za Flojdovu porodicu i za naciju”.

Muzičar je otkrio da je uživao da radi s Iglsima i Roling Stonsima, koji su samo neke od kulturnih referenci na njegovom novom albumu.

Upitan koju bi pjesmu od Stonsa volio da je napisao, odgovorio je, “možda ‘Angie’, ‘Ventilator Blues’ i što još, da vidim. Oh, da, ‘Wild Horses'”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
kum Žoržo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Bib Dilan je bio star i na zalasku karijere kad sam ja bio gimnazijlac i bavio se muzikom… Ja sam sad stari sredovječni konj.. a on je i dalje živ, zdrav, star i na zalasku karijere… To je neka kosmička nepravda.. za nekog vrijeme teče a za nekog stoji

Send this to a friend