Muzika film i TV Najveći globalni filmski događaj

Crna Gora dio najvećeg globalnog filmskog festivala We Are One

Najveći globalni filmski događaj, „WE ARE ONE“ Film Festival, predstaviće i filmske profesionalce iz Crne Gore.

Film „Paket“ crnogorskog reditelja Dušana Kasalice i rumunske rediteljke Teodore Ane Mihai, koji je dio omnibusa SEE Factory – Sarajevo mon amour, biće prikazan u okviru ovog globalnog online filmskog festivala. U SEE Factory filmovima glume i mlade crnogorske glumice Andrea Aković i Lidija Kordić, a među partnerima projekta je i Filmski centar Crne Gore.

„We Are One“ (Svi zajedno), u produkciji Tribeca Enterprises i YouTube-a, biće održan od 29. maja do 7. juna na YouTube kanalu: youtube.com/WeAreOne.

Najveći svjetski filmski festivali ujedinili su se u ovom jedinstvenom desetodnevnom događaju, u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora 21 vodećeg filmskog festivala, među kojima i Sarajevo Film Festivala.

Za „We Are One“, kao najveći globalni filmski događaj, Sarajevo Film Festival kreirao je poseban program sa filmovima koji su nastali u Sarajevu i u produkciji Obala Art Centra, kao i kratkim videom “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends”, koji će prvi put biti prikazan na „We Are One“ festivalu.

Omnibus SEE Factory – Sarajevo mon amour, koji je dio programa kreiranog od strane Sarajevo Film Festivala, sniman je 2019. u Sarajevu i okupio je pet reditelja/ki iz regiona i pet međunarodnih autora/ki, a na „We Are One“ festivalu imaće posebnu premijernu projekciju 5. juna u 15 sati.

Film je nastao u produkciji DW i Obala Art Centra iz Sarajeva i snimljen uz podršku filmskih centara regiona – Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo. Autori filmova su Dušan Kasalica (Crna Gora), Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), Urška Djukić (Slovenija), Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonjia), Yona Rozenkier (Izrael / Švajcarska), Maša Šarović (Srbija), Sharon Angelhart (Izrael), Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil). Film je premijerno prikazan u Kanu u sklopu programa Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).

Pored ovog dijela programa, festival „We Are One“ okupio je neke nekih od najtalentovanijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora iz 35 zemalja u želji da tokom pandemije COVID-19 ljubiteljima filma pruži kvalitetan sadržaj, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku. Svi programi su besplatni, a gledaoci će imati priliku da podrže napore u suzbijanju COVID-19 pandemije putem linka za donacije na stranici svakog filma na YouTube-u.

Send this to a friend