Muzika film i TV

Crnogorski filmovi prikazani u Urugvaju

Crnogorski filmovi “Ljepota poroka” Živka Nikolića, “Igla ispod praga” Ivana Marinovića, “Iskra” Gojka Berkuljana, “Mirsada” Danila Marunovića i švedsko – crnogorski film “A Balkan noir”, prikazani su u Kinoteci Urugvaja u Montevideu. Projekcije su upriličene u okviru trećeg Festivala balkanskog filma u Latinskoj Americi koji je održan od 9. do 14. marta.

Ova manifestacija ima za cilj bolje upoznavanje naših iseljenika u Latinskoj Americi sa kinematografijom i kulturnim vrijednostima Crne Gore, ali i predstavljanje jugoslovenske i promociju kinematografija zemalja Balkana.

Tokom pet dana festivala registrovano je oko 900 posjetilaca koji su imali priliku da dobiju više informacija o Crnoj Gori i probaju crnogorsku rakiju na štandu Crnogorske zajednice Urugvaja.

Festival je realizovan zahvaljujući inicijativi Crnogorske zajednice Urugvaja u Montevideu, a u saradnji sa Kinotekom Crne Gore i Kinotekom Urugvaja, koja ima dugu tradiciju organizovanja međunarodnih filmskih festivala.

Festivalu su prisustvovali, ispred ambasade Crne Gore u Buenos Ajresu, Miljan Mugoša, otpravnik poslova a.i., počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić, kao i počasni konzuli Bugarske, Litvanije i Rusije.

 Prikazani su i hrvatski film “Agape”, slovenački film “Družinica” i srpski film “Južni vetar”.

Send this to a friend