Muzika film i TV

Da li ste znali da je Betoven bio glavni u kreiranju CD-a?

Dužina muzičkog CD-a od 74 minuta veoma je neobična i karakteristična. Porijeklo ove odluke o trajanju nekada revolucionarnog nosača zvuka vuče korijene sve do Ludviga Van Betovena i njegovog djela.

Osamdesetih godina, proizvođači Soni i Filips pregovarali su oko tehničkih standarda koji će biti univerzalni za novi muzički format – kompakt disk. Jedno od tada ključnih pitanja bilo je da li će prečnik biti 11.5 ili 12 centimetara.

I jedan i drugi tehnološki gigant su znali da će legendarni dirigent Herbert Fon Karajan biti ključan za uspjeh novog formata. Naime, ovaj velikan klasične muzike bio je jedan od promotera CD na pres konferenciji u Beču, kada je prvi put zvanično promovisan novi nosač zvuka.

Fon Karajan je, navodno, imao samo jedan uslov – da nova tehnologija omogući slušaocu da odsluša kompletnu Betovenovu Devetu Simfoniju iz jednog dijela.

Soni je potom potražio najdužu verziju ovog dijela, koja je trajala upravo – 74 minuta.

Postoji, međutim, nekoliko različitih verzija ove priče. Prema jednoj od njih, predsjednik Sonija Norio Ohga je insistirao da ovo djelo mora da stane cijelo na CD. Prema još jednoj, takav zahtjev je iznijela njegova žena, ili pak supruga Akija Morite, takođe iz Sonija.

Koja god od ovih verzija da je tačna, svima im je zajedničko to što su Betovenovu Devetu Simfoniju uzeli kao “mjernu jedinicu”.

Filipsov inženjer Kis Šuhemer Imink je pisao kako je je njegova kompanija težila da CD bude slične dužine kao kaseta, dok je Soni naginjao nešto većoj dimenziji i dužini, najviše zbog toga što su znali da Filips već posjeduje tehnologiju za štampanje CD-a u formatu 11.5 centimetara. Ako bi prevaglo rješenje od 12 cm, onda bi “neutralisali” tehnološku prednost koju je Filips imao u tom trenutku.

Na kraju je odlučeno da maksimalna dužina trajanja CD-a bude 74 minuta i 33 sekunde.

https://www.youtube.com/watch?v=fdys-5RuzXY

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

I autor je najboljih melodija zvona za nokiju

Send this to a friend