Muzika film i TV Evergrin pop muzike

Doris Dragović: Odavno ne znam gdje se razdvajamo Marija Magdalena i ja

FOTO; Zvonimir Ferina

“Marija Magdalena” je naslov jedne od najpopularnijih pop pjesama postjugoslovenske muzičke scene. Doris Dragović izvela ju je predstavljajući Hrvatsku na Evroviziji 1999. godine. Osvojila je četvrto mjesto, bila diskvalifikovana, ali je pjesma ostala “u narodu”. Mnogima je upravo taj hit prvi kojeg se sjete kada neko pomene slavnu Splićanku.

“Svi odlasci na Evroviziju imaju svoje protokole obveze, ponašanja, rasporede… Meni kao da nisu ni bili potrebni. Ja sam sama sebi podigla ljestvicu visoko, visoko. Živjela sam ‘Mariju Magdalenu’! Naravno da me obilježila! Nosim je u sebi i odavno ne znam gdje se odvajamo. Njenu poruku ne mogu ispričati jedino otpjevati”, ispričala je Doris.

Prije nastupa u Tel Avivu, 1986. je pjevala “Željo moja” kao predstavnica Jugoslavije na Evroviziji. I ta pjesma je preživjela vrijeme pa je ljudi i danas slušaju.

Tu su i “Ti”, “Moram”, “Ide petak”, “Ne sudi mi pogledom”, “Šakom o stol” i mnogi drugi hitovi. Doris priznaje da ju je muzika odvojila od studija sociologije te da nije slutila uspjeh.

“Ako u ovaj posao krenete s predumišljajem, već u startu osuđeni ste na gubitak. Pokušala sam malo iz šale, a više iz ljubavi, a onda sam shvatila da mi pjevanje znači više od fakulteta sociologije”, objašnjava pjevačica.

4

avatar
1000
3
1
0
 
3
NikolaD@vidEstradniFilozof
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Velika umjetnica i jedna od najboljih pjevačica u posljednjih 30 godina!

D@vid
Gost

Mala digresija. Taj eurosong je bio odrzan u Jerusalimu 1999. Doris te godine nije bila diskvalifikovana , ali joj je par mjeseci nakon te evrovizije odizeto 30% glasova, pa opat vraceno nakon godinu dana. Sve u svemu Doris je ostala upamcena i zvanicno kao najljoblje plasirani predstavnik svoje zemlje do danas.

EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

Ajmo lijepo pod ruku sa Nedom Ukraden i Brenom, pa u penziju!

D@vid
Gost

To za Nedu i Brenu ima logike jer iskacu iz frizidera, ali Doris se vec deceniju sama povukla upravo iz razloga jer joj javna scena vise nije bila zanimljiva i bitna. Ovi tekstovi ponekad izadju jer je za 30 godina karijere ostavila neizbrosiv trag na Balkanskoj ali i Evrovizijskoj sceni.

Send this to a friend