Muzika film i TV Uspješna karijera nakon tri decenije

Dragana Mirković: Čuvajmo mlade od pogrešnih idola

Nakon više od tri decenije na sceni, Dragana Mirković je i dalje jedna od omiljenih regionalnih muzičkih zvijezda. Koncerti, tiražni albumi, film, evergrin pjesme čine karijeru ove po mnogo čemu atipična muzičke zvijezde koja je nedavno je nakon duže pauze nastupila u Podgorici. Prepoznatljiva je po iskrenom osmijehu i neposrednom odnosu sa medijima i publikom.

„Pozitivna sam osoba, vesela sam. Manje lijepe stvari doživljavam kao dio života. Čovjek mora da se bori, ne možemo da očekujemo da sve bude super jer bismo u suprotnom bili razočarani“, priča Dragana za portal CdM.

Višedecenijski rad, rekordi i medijska stagnacija

Na nedavnom gostovanju na podgoričkom imanju Knjaz, okupila je publiku iz raznih krajeva Crne Gore i regiona. Podgoricu pamti po „najjačem aplauzu“ 1995. godine. Izašla je tada iz helikoptera i zapjevala pred 15 hiljada posjetilaca na Stadionu „Budućnost“.

Iako je neko vrijeme bila „u medijskoj izolaciji“, to publika nije osjetila. Dragana u svom prvom intervjuu za CDM priznaje da joj je distanca od medija prijala.

„Nikad nisam voljela da sam u centru pažnje. Najbolji je tihi put do publike. Teže je, ali blagoslovena sam pa imam karijeru. Ne volim na silu, nije bilo nikada potrebe za time. Publika je uvijek bila uz mene. Mogli su da me zabranjuju, ali fanovi su našli put do mene“, reče Dragana.

Kao pik njene karijere mnogi uzimaju devedesete godine iako je svojim hitovima obilježila dvijehiljadite.

„Neko želi da to tako predstavi. Ubijeđena sam, a s druge strane možda jer sam devedesetih bila najzastupljenija pa sam obilježila tu deceniju“, priča Dragana.

Čuvajmo mlade od pogrešnih idola

Uz nju su rasle generacije i mnogi u njoj vide idola i pjevačkog uzora.

„Imam više zasluga nego uspjeha. Moja najveća zasluga je što nikada nisam obrukala svoje obožavaoce i ostala sam dosljedna sebi. Uvijek sam bila osoba sa stavom i nisam dozvoljavala da mi ukaljaju ugled. Željela sam da ostanem svijetla tačka. Prate me mlade generacije. Ako nemate pravog idola, imate veliki problem. Majka sam dvoje djece i znam kako bi mi bilo da se oni poistovijete sa nekom pogrešnom osobom. Ako imate pogrešnog idola, krenućete pogrešnim putem. Mediji ne shvataju koliko je opasno što pogrešne ljude glorifikuju, kao da ih nije briga za mlade“, upozorava pjevačica.

Na filmsko platno jednom i nikad više

Sarađivala je sa muzičarima iz Crne Gore. Sa folkerom Bobanom Rajovićem ima hit „Gromovi“, a sa Rambom Amadeusom je igrala u filmu „Slatko od snova“.

„Boban je dovan čovjek. Pokazao se kao divan prijatelj. Poznajem mu porodicu. Divni su ljudi“, priča Dragana.

„Sa Rambom je drugačije. Njega nisam upoznala iako smo snimali film. Nikada se nismo družili, nismo ni provodili mnogo vremena na tom snimanju“, objašnjava ona.

Druži se sa holivudskim zvijezdama, ali je glumačkoj profesiji rekla “zbogom”. „Slatko od snova“ je ostao njen jedini film i ne pamti ga po lijepom. Naime, tada je preminuo Raka Đokić njen menadžer i čovjek koji je imao viziju da od Dragane napravi i glumicu.

„Imala sam moralnu obavezu da to završim. Zbog njega“, sjeća se ona.

Branka Katić, koja je glumila sa njom, priznala je kako se Dragani divi jer je iznijela projekat sama, a novac donosila od koncerata po dijaspori.

„Tako je. Uspjela sam da završim, ne zbog sebe. Bilo mi je teško. Imala sam podmetanja. Neki su čak tražili čak duple honorare“, priznaje ona.

DM SAT

Dragana je jedina pjevačica sa naših prostora koja posjeduje TV stanicu, a uz to i video produkciju. Ipak, priznaje da to nije bila njena želja već njenog supruga, poznatog austrijskog biznismena Tonija Bijelića.

„To je bila Tonijeva ideja. Nisam uopšte bila za to“, ističe Dragana.

Ko će naslijediti DM?

Mediji joj već traže nasljednicu, a pojedine pjevačice obrađuju njene pjesme. Dragana na sve to kaže:

„Ne gledam sebe na taj način da bih mogla da kažem u kome vidim nasljednicu. Bitno je da ima mnogo mladih pjevačica i da imaju hitove i iskreno se nadam da nađu svoje mjesto. Mnogo bih voljela to“, kaže Dragana.

Branko Vukelić

18

avatar
1000
12
6
0
 
17
RatkoRaekwonRade007NEPISMENIanonimni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

A sta to fali Dragani,je li iskompleksirana neobrazovana maso? Prvo ona je veliko ime i velika zvijezda,ali način na koji je došla do svega toga ju posebno čini pravim uzorom. Dama,bez mrlje u karijeri,bez afere,bez skandala. Mirno,dostojanstveno,ona je ređala hitove i dala primjer kako se bez 100 propalih brakova,porno snimaka i raznih afera može postat zvijezda i pravi uzor. Ja… Više »

Raekwon
Gost
Raekwon

Kakva zvijezda mozda po vasarima,mi u Crnu Goru imamo instancaniji ukus I volimo Ramacotija,Dragojevica…..

Ratko
Gost
Ratko

Cus ova i Ceca od zitoradje zvezde

anonimni
Gost
anonimni

Državni vrhovi Crne Gore i Srbije samo vaše pjesme pjevaju a ovamo kao šatro uče narod da to ne valja. Čemu ti dvostruki aršini? Naš ministar Bogdanović samo prijeti sa prijavama protiv srbijanskih turbo folk pjesama a na privatnim zabavama i svadbama redovno pada u sevdah kad čuje Cecu, Brenu, Džeja, Lukasa i sl.

Mirko
Gost
Mirko

E zamisli Dragana to da kaze.

Stevan
Gost
Stevan

E vala si dobro rekla ne treba da te slušaju

Aaa
Gost
Aaa

Muzika koja nema nijedan gram kulturne tezine. Ista muzika za vecinu pjesama, rijeci ko da pise ucenik u cetvrtom razredu.

Delboj
Gost
Delboj

Hahahahaha, vrh, komedija.

Barba
Gost
Barba

Nijesi ni ti idol ne daj Bože

Milos
Gost
Milos

Ponovo na stadion Podgoricom !

Madoks
Gost
Madoks

Bravo Gaga

gwido
Gost
gwido

postoji lazna grupa idoli?aooo ja mislio vlada divljan umro

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Wow marija kiri

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Jedna od rijetkih pjevačica i pjevača narodne muzike koje sam mogo da slušam ja ovako nepismen

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Ako si slušao tu muziku nije ni čudo što si ostao nepismen…

Pop
Gost
Pop

Hoćeš da kažeš da si pismenija/pismeniji ako slušaš neku drugu vrstu muzike? Zabluda. Itekako sam pismena, obrazovana, ali ova žena zasluđuje poštovanje kad je u pitanju karijera i život koji je vodila, ako uzmemo u obzir profesiju koja je danas degradirana. Kamo sreće da nam je estrada kao ona…

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Pop pričaš o nekome a pojma nemaš ni ko je ni kakva je ni ovo ni ono pišeš da bi bilo šta pisao !

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Jedna od rijetkih možda si pismen ali ne vidiš što kažem a mislim na muziku do devedesetih

Send this to a friend