Muzika film i TV

Đule: Trajemo jer kod nas nema stajanja

Van Gogh ima novi album, a frontmen poznate beogradske grupe Zvonimir Đukić Đule, vrijedno ga promoviše kroz region. Nosi naziv “More bez obale”, a sve pjesme pisao je upravo Đule. Ističe kako je njegova omiljena “Pismo ocu”. U pjesmi je podijelio sve ono najintiminije vezano sa svog oca, za kojeg kaže da je prerano preselio. Stihovi govore sve ono što nije stigao reći svom ocu, ali se raduje što će on čuti pjesmu “negdje gore”.

“Drago mi je da mislim o tome, bitno je pričati sa roditeljima dok imamo vremena. Dok nije kasno. Ovaj album na jedan specifičan način drugačiji od svih ostalih albuma. Nismo imali taj luksuz da se ponavljamo, mijenjali smo se iz godine u godinu. Pratili smo instinkt, pratili smo svoja osjećanja”, kaže pjevač dodajući da ne želi reći da je ovo najbolji album benda, već da želi da publika o tome odluči sama.

Album je izdat kao cjelina, a ne kao singlovi. Iako je stav mnogih muzičara da živimo u “vremenu singlova”, a ne albuma, Đule se ne slaže sa tom konstatacijom.

“Kada kupiš knjigu, kupio si je od korica do korica i unutra je radnja i dešavanje. Nisi kupio prvu trećinu, pa za šest mjeseci drugu i tako dalje, kupio si je u komadu. Ova jedna cjelina, jedan filmski scenario o životu kroz koji sam prošao u proteklih par godina i mišljenja sam da sam sa publikom na jedan najjednostavniji način kroz liriku podijelio poptuno iskrenu emociju i energiju tog perioda života koji je ostao za mnom”, kaže pjevač ističući da je ponosan na ovaj album.

Drago mu je da ima novu publiku, ali i da ih se stara publika nije odrekla. Ne želi ponavljati istu muziku, svjestan je da će uvijek biti različitih komentara. Najbitnija mu je činjenica da nikada nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

“Scena se promijenila od početka moje karijere, siguran sam da ima mnogo bendova koji rade punom parom i koji su odlični, ali koji nemaju dovoljno medijskog prostora i o kojima se ne piše. Danas ne moraš da čekaš da nekoga vidiš na televiziji, portali su polako preuzeli glavnu ulogu u medijima”, kaže.

Smatra da ne postoji recept za uspjeh, ako si dobar – dobar si. Postoji dobar film, odličan film, fantastična pjesma. Pjesma je pjesma, neke ljude dira i ono što dodirne osjećanja trajaće kroz vrijeme.

“Mi kao bend trajemo jer kod nas nema stajanja. Muzika i kreacija je proces koji odmara. Zbog toga uspjevamo opstati”, govori nam Đule.

Đule ističe kako ga očinstvo nimalo nije promijenilo, te da ga uloga oca nije uspjela smiriti. Njegov sin danas ima 21. godinu, a njih dvojica su prijatelji, pa onda otac i sin.

“Kad je bio mali pa je vrištao non stop, tada smo ludjeli i on i ja. Sad smo drugari, često izlazimo u grad zajedno. Nerijetko on mene podsjeća da sam ja stariji od njega”, kroz smijeh nam priča Đule.

Pjevač ne vidi liniju između posla i porodice, smatra da ne treba tražiti balans između ta dva aspekta svog života.

“Dok sve teče prirodno i svojim tokom, biće uredu. Putovanja i slične stvari su samo još jedan dio života, način da se dobro zabavimo. Nije naivno živjeti ovakvim životom 30 i više godina, ali postoji razumijevanje od strane porodice i sve se nekako složi s vremenom, tako da potreba za ganjanjem nekog balansa ustvari i ne postoji. Sve se s vremenom poklopi kako treba”, kaže frontmen Van Gogha.

Send this to a friend