Muzika film i TV

Đuričko: Region presporo ide naprijed

Činjenica je da je smijeh zdrav i da humor ima brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, a kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, smatra glumac Nikoka Đuričko, humor je i mehanizam odbrane od surove stvarnosti.

“Ovo više nije stanje u društvu, nego dijagnoza. To nije prolazno, vučemo se kroz neke tranzicije, pokušavamo ići dalje, utvrditi šta se dogodilo i suočiti se s tim… Mi se kao društvo pokušavamo odbraniti humorom od stvarnosti koja je dosadna, naporna, tragična i svakojaka”, rekao je.

Đuričko smatra da pomaka na ex YU prostoru ima, ali da to nije dovoljno.

“Kada sagledate cjelokupnu situaciju, vidjećete da tu postoji neki progres – mi manje-više slobodno putujemo, sarađujemo jedni s drugima, nije više tako traumatično pomenuti šta se sve događalo, svi to pokušavamo sagledati… Ali za moj ukus to ide presporo i to je poražavajuća činjenica koja me rastužuje. Dakle, prošlo je 30 godina, a mi još uvijek nismo načisto s tim, sve se zloupotrebljava u nacionalističke svrhe, a pomirenja nema na vidiku. To me poražava, ali sam prestao da se iznenađujem. Tako je kako je, ali mi smo ta neka nova generacija, a tu su i ovi mlađi koji će praviti nove komunikacije, spajati gradove, mjesta i zemlje. Ja se već hvalim kako imam druga iz Zagreba, drugaricu iz Sarajeva, druga iz Makedonije… Mi smo ta nova generacija koja će ponovo da se druži bez obzira na to odakle je neko”, rekao je.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Potpuno se slazem da je humor ,a samim tim i smijeh vrlo bitan za zdrav zivot, Medjutim ,ono sto je porazavajuce za narod sa ovih nasih prostora je cinjenica da se u svijesti ljudi kao virus usadila mrznja , a mrznja je zlo koje ubija emocije, a kad nema emocija onda je sve dobro daleko.

murko
Gost
murko

Јесте. Има и песма о томе. Постоји једно царство, царство у ком царује другарство. Имаш друга из Загреба и Алесандро Краљ има нове другаре у Сплиту. Једва чекају да дође поново. Да певају и играју и да регион крене напред у бољу будућност. Штафету ће да предају Тонију Блеру.

Send this to a friend