Muzika film i TV

Ejmi nije željela da bude na Kalemegdanu, ne treba joj ni spomenik na tom mjestu

Beograd treba da se oduži Ejmi Vajhaus, ali betonski spomenik na mjestu njenog posljednjeg koncerta – nije rješenje, ocijenio je reditelj Vojkan Arsić, govoreći o najavi gradskih vlasti Beograda da će raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje spomenika toj pjevačici.

„Ne treba nam puno zdravog razuma da shvatimo šta je iza ovoga, potpuno prepoznatljiv algoritam: objaviće međunarodni konkurs na kojem će sasvim slučajno da osvoji neko njihov ili u dilu s nekim njihovim, koštaće deset puta više ili i više od toga, nego što bi realno koštao, i tu će se podmiriti šta treba unutar stranke. Veći problem je što će taj spomenik ostati“, ocijenio je Arsić.

Generalno nije ni popularno niti lijepo sklanjati spomenike, dodao je on.

„I to je veći problem. Što će spomenik ostati i što će biti pogrešan. Ne mislim na njegovu estetiku, iako se i toga plašim, već na to da spominik Ejmi Vajnhaus ne treba da bude od betona, a Goran Vesić ne može dalje od toga“, naveo je.

Jedan spomenik, smatra Arsić, nije ono što je nekad bio – parče mermera il betona, već više od toga.

„Svi znamo kako je izgledao njen koncert u Beogradu, da je bila loše, da nije željela tu turneju, da je željela samo da stvara muziku. Ejmi nije željela da bude na Kalemegdanu, i na toj turneji, a mi hoćemo da joj podignemo spomenik na tom mjestu“, istakao je.

Arsić je rekao i da „apsolutno Beograd treba da se oduži Ejmi, ali ovo nije način“.

Send this to a friend