Muzika film i TV

Ekspert za Aušvic, predao Kusturici dokumentaciju o strdanjima u Jasenovcu

Svjetski priznat ekspert za Aušvic, dr Gideon Grajf, predao je reditelju Emiru Kusturici dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, iznijeti i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla koji su stradali u logoru Jasenovac, piše današnja Politika.

Gideon Grajf

Povod za to je novi projekat Kusturice koji bi režirao igrani film o Jasenovcu u kojem je život izgubilo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH, navodi list.

Ovaj filmski projekat će pored Grajfa, okupiti i eksperte za druga pitanja kakva su vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

U timu stručnjaka, piše list, naći će se poznavaoci problema iz Portugala, Izraela i Kanade, vjerovatno i iz još nekih zemalja.

Dokumentacija koju je Grajf uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti za različita pitanja.

Grajf je nedavno objavio knjigu “Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti” koja je štampana na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Veliku ulogu u uništavanju Srba u Jasenovcu su odigrali i Crnogorci. Ne treba zaboraviti Sekula Drljevića. Drugo, šta se vas Crnogoraca tiče Jasenovac, pa ovoliko komentara ??? Nit’ ste stradali u njemu, nit’ su Srbi vama blizak narod pa da komentarišete o tom pitanju. Ovdje je na portalu bio ( a vjerovatno se sada bitanga krije pod nekim drugim nick-om)… Više »

Kontraš
Gost
Kontraš

“…Калабић је током рата био један од најистакнутијих четничких команданата, коме се ставља одговорност више масакара који су починили припадници Корпуса горске гарде у космајском, смедеревском и аранђеловачком крају током друге половине 1943. и прве половине 1944, као што је масакр у Друговцу.[1]”. Izvor, srpska vikipedija. Isto je lik koji je koristio nick “Kalabić” dobijao lajkove na komentare, pa govori… Više »

Bistrica
Gost
Bistrica

Kad Srbi broje svoje žrtve, uvijek dodaju jednu nulu na kraju. Kad su u pitanju crnogorske žrtve od 1918 do 1929, onda niđe nema nule.

Joo METLA
Gost
Joo METLA

Srbi kao sto vidis, konsultuju experte, a ne Panteliju Jovovica ahhaha

Kontraš
Gost
Kontraš

Da, u pravu si, konsultuju eksperte, i treba poštovati mišljenje eksperta. Ali kada drugi ekspert kaže da je bio genocid u Srebrenici, onda je plaćenik ili neznalica, zar ne? Bitno je samo da se poštuju eksperti koji pišu o stradanju srba, a ovi drugi, što pišu o srpskim zločinima, oni nisu eksperti? Da li je to srpsko poimanje pravde?

Mario
Gost
Mario

Zašto bih vjerovao i expertu bez dokumentacije?A ovaj tzv.expert je nema!Dakle laže za nečije interese!Čije?

Mario
Gost
Mario

expert?Plaćeni lobist!

Mario
Gost
Mario

Bez 5-6 nula nije posao!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

E, ovo sad izguglah, priznajem! Muzej holokausta u BEOGRADU(!!) sadrži imena 80 000 žrtava Jasenovca! Od toga, 52 000 su Srbi.. Muzej u Beogradu, ponavljam! A nije mala razlika između 80 000 i 700 000, zar ne?

Tomos
Gost
Tomos

Sada je jasno da je Oluja protjerala oko 220.000 Srba za 70g ćeš isti ti pričati da ih je bilo 20-39. A ako ti navedem što kaže Tuđman o tome, rećeš da je lažov… Haha e toliko objektivno pišeš…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hrvati su ušli u pust grad Knin, to znaš. Znači, Srbi su pobjegli sami. Zašto, pitaj njih.

Mario
Gost
Mario

Jedino srbijanci tvrde da je to bilo protjerivanje a svi ostali vjeruju da je to bio organizirani i uvježbani zbijeg!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Gen. Dukljanin Kretenu, koliko je čitavih porodica zatr’to, koliko je žrtava za kojima se nezna ni traga ni glasa, koji su preklani plutali Savom, kako se nekoć na ovom portalu hvalio onaj fra sotona, a koji je od vas masu pluseva dobijao. Rat se završio 1945. godine, a prvi mladić sa Kozare, potkozarja i sa polja Knešpolja je ispraćen… Više »

Mario
Gost
Mario

Poslije rata dakle 1946 na sudu u Zagrebu suđeno je ustašama iz Jasenovca a glavi tužitelj ih je teretio za nešto više od 1700 umrlih i ubijenih!Poslije tog je se počelo multiplicirati i licitirati!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nojbaher se time nije bavio, jer je visio svuda po Balkanu, nije sjedio u Jasenovcu. Sam reče da Njemci nijesu imali kontrolu nad Jasenovcem. Pa kako su onda mogli znati? A radovi Kočovića, Žerjavića i Goldštajna su naučni radovi. Pusti stimavanje od oka!

Tomos
Gost
Tomos

Kako su Njemci mogli znati šta se dešavalo u hrvackoj i Jasenovcu u periodu 41′-45′, ne zezaj molim te. Nisu upravljali logorom, ali podaci nisu bili tajni već su se falili sa njima. Sada je to sramota, sada se radi da ispadne da što manje

Mario
Gost
Mario

Sva dokumentacija radnog logora Jasenovac se nalazi u Beogradu!

Tomos
Gost
Tomos

Ovo sve ima u knjigama, izašlo je treće izdanje knjige Specijalnog Hiterovog izaslanika za Balkan. A nešto se može naći i na Google. Memoari onog koji je informisao Hitlera, u prevodu, odnosno najinformisaniji za ovu temu

Mario
Gost
Mario

Dokumenti postoje i polako izlaze u javnost i nije ni blizu onog što tvrde SPC i njihove sluge!

Tomos
Gost
Tomos

Citiram prvog Hiterovog čovjeka Za Balkan “Na osnovu izveštaja koji su stigli do mene, procenjujem da broj nevinih, nenaoruzanih, zaklanih Srba iznosi oko 750.000. Kada sam, po ko zna koji put, u Glavnom štabu stavio na dnevni red izveštaje o istinski užasnim stvarima koje se odvijaju u Hrvatskoj, Hitler mi je ovako odgovorio: „I ja sam poglavniku kazao da nije… Više »

Zločin
Gost
Zločin

Ovaj hrvatski Aušvic nikada ne smije biti zaboravljen.Koliko nevinog naroda je pobijeno iz bestijalna mržnje i sa ciljem istrijebljenja. Užas !

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tačno. Ali ne naduvavati žrtve. To nije put pomirenja. Ni bestijalno ubijanje naših komita i njihovih žena, majki i dece od strane srpske vojske i žandarmerije se ne bi smjelo zaboraviti. Ili možda bi, pošto su tu Srbi zločinci😉

Tomos
Gost
Tomos

Drugi svjeckim rat je u YU nazvan je “bratoubilački” od pobednika, valjda su znali vešto… a bliži je bio no taj 1914g, pa što tu žrtve ne pomeneš

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Misliš na srpske žrtve? Dubok respekt. Srbija se junački borila i mučenički stradala. Ali su pokvarili sliku o sebi kad su 1918. krenuli u osvajanje teritorija ostalih južnih Slovena.

Tomos
Gost
Tomos

Drug, pogledaj knjige iz 1911g da u CG živi 300.000 Srba, pa idi ranije vidi Danila, vidi Njegoša. To što se desilo 1918g je naša Crnogorska ideja, jedino što bi bilo drugačije je što je Kralj Nikola vidio sebe kao Kralja te Kraljevine i to svako zna. Nije uspio on uspio je njegov unuk i to je to. Nisam ja… Više »

znalac
Gost
znalac

Tomos, pusti ti tu demagogiju, Srbija JESTE anektirala Crnu Goru. Svi podaci govore u prilog toj činjenici. Sve ostalo je srpska izmišljotina, kao što je izmišljotina da su tada u Crnoj Gori živjeli “srbi”. To nije tačno, jer je “srbin” u Crnoj Gori bila samo epska, hrišćanska odrednica o kojoj su se slovenofili još davno izjasnili.

Tomos
Gost
Tomos

Ukucaj Zemljopis Kraljevine Cr e Gore iz 1911 pa čitaj. Pusti se ti demagogije nego čitaj. I ako ti to ne bude dosta pročitaj Memoare Kralja Nikole, pa tek o da idi na Njegoša.. Ali moraš da čitaš drug…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ znalac “….. ušavši u Srbiju jeseni ’44. gos. ( koju su inače oslobodili Rusi, m.o.) moji Crnogorci su pobili naj manje trideset hiljada Srba, od toga samo u Beogradu 7 000. Ponovio bi’ to u još jačem obliku, samo da mi se pružu prilika…..) reče ratni zločinac Jovo Kapičić za BG Politiku dok je živ bio, u Srbiji živjeo,… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Gen. Dukljanin

….” To nije put pomirenja “….

Koje pomirenje ?
O kakvom ti pomirenju pričaš ???
I šta se tebe tiču odnosi između Srba i Hrvata ?

drug
Gost
drug

R. Srpska, a što se tebe tiču crnogorski portali ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

fon B. Gering? E, kuku.. Šta mu je ovo B.? Borivoje? 😂 E, kakve ste vi neznalice i šarlatani, moji Ristogorci! Izmišljate i lagiite, ali nevješto..

Tomos
Gost
Tomos

Herman Nojbaher, specijalni izaslanik za Balkan u ministarstvu spoljnih poslova Trećeg Rajha, Nije suština u “B”, ili “G” već u ono što je rekao i napisao o temi na koju pomemišeš

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

E, taj je postojao. Nije brojao žrtve Jasenovca sasvim sigurno, niti mu je to bio posao, osim što je slušao Pavelićeve priče i Luburićeva hvalisanja. Luburić bio zlikovac kakav se rijetko rađa, uz to patološki lažov i hvalisavac. O smrti oca kojeg su navodno ubili srpski žandari je ispričao bar tri različite verzije. Lagao kako zine..

Tomos
Gost
Tomos

Da, postojao je ne izmišljam. Čitao sam prvo izdanje poodavno i samo sam zapamtio pojedine detalje, o tuda i greške……U knjizi i piše da im nije vjerovao, tima koje navodiš… “da su se hvalisali sa cifrom od 1.000.000” ali da su njegovi podaci oko 700.000. A valjda je znso nešto više on koji je tu bio i ko je informisao… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Već sam ti napisao da sam mu ime pamtimo po sličnosti sa Hermanom Geringom. Nikog on ne fali, i normalno okupator je… Ali za svoje rada saveznike hrvate kaže (a to je tema teksta) “hvalisali su se da su pobili 1.000.000 Srba a moji poda i govore da nisu više od 700.000” to je suština mog kometarisanja

Bazinga
Gost
Bazinga

Ne ponovilo se nikad više!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Bazinga

Samo bez patetike druže Bazinga.
U Jasenovcu nije stradao tvoj narod.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A čuveniji Gering, drugi čovjek Hitlerove Njemačke se nije zvao GERMAN, već HERMAN. To bi bar morao znati, Tomose.. Ti sve nešto odokativno, ofrlje, s inicijalima.. Vama Srbima nikad dosta mrtvih Srba, pa dodate jednu nulu za svaki slučaj.

Tomos
Gost
Tomos

Ne Herman Gering šeš Lut vafe, već B. Gering a ono “German” , je štamparska greška jer mi je G i H ba testaturi jedno uz drugo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nije lut vafe, već Luftvafe.. ma neću više da se igram s tobom!😉 Više vjeruješ nekom izmišljenom Švabi nacisti nego srpskom i jevrejskom naučniku!

Tomos
Gost
Tomos

Da, sa Luftwaffe…

Tomos
Gost
Tomos

Uglavnom ime sam mu zapamtio upravo posličnosti sa imenom Herman Gering, jer mu je ime ili prezime isto. Imam knjigu ali nije mi pri ruci. Ono što sam citirao je iz te knjige. Evo i vica za Crnogorce koji on priča. Kada su nakon prvog sv. rata ostala dva Crnogorca u Grčkoj… počeo je drugi sv. Rat.. Poslali su pismo… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Inače, današnja istoriografija ukupan broj žrtava II Svjetskog rata u Jugoslaviji procenjuje na 1 milion. Koliko je logično da od toga 700 000 otpada na Jasenovac? To ni Njemci ne bi mogli izvesti sa svojom moćnom ratnom mašinom, a kamo li NDH, koja nikad nije kontrolisala više od polovine svoje proklamovane teritorije.

Tomos
Gost
Tomos

Navedoh li ti da je fon.B.Gering u svojim memoarima nspisao da po njegovim informacija a u Jasenovac stradalo 700.000 ljudi. I sada bi ti sa NULA zna nja u odnosu na njega da polemišeš sa njim, jesu li mogli ili ne

Boris
Gost
Boris

Rožajac, miran!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Đe si, tavariš Bezmozgov!😀

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Strašno strašno. Mislim da ni jedan narod ne može naprijed, dok se ne suoči sa svojim greškama iz prošlosti. Nadam se da će Srbi poslije ovoga smoći snage da se suoče sa svojim greškama od 1918-e do 1929-e u Crnoj Gori.

Tomos
Gost
Tomos

I oni iz Stare Crne Gore za 2 Pohare Kuča, a opravdanje im he da su im opdovsli Kraljicu. Za razliku od ovih navedenih, ovdje su “poharali” svoj narod. Kada si pominjao žrtve da li si mislio i na te

vaka
Gost
vaka

I Bjelopavlića za vrijeme Knjaza Danila koji je otrova svoja rođena dva sestrića.

znalac
Gost
znalac

vaka, auuuuu, ti tek čitaš “pravu” literaturu, pali odavde!

znalac
Gost
znalac

Tomos, takozvana “pohara” Kuča je unutarcrnogorska stvar, a ti malo pročitaj genezu te “pohare”, vidi Njegoševa pisma Kučima u kojima ih preklinje da ne čine ono što su činjeli, pa im na neki način i prijeti u smislu “nemoj da vi ja tamo dođem!”. Čitaj fakte, Tomose, i savladaj tu sopstvenu ostrašćenost.

znalac
Gost
znalac

Stara Podgorica, strašno jeste. Ali, Srbi nijesu ništa naučili iz toga, ponovo su postali genocidan narod.

Drag METLA
Gost
Drag METLA

Samo sto se u ovom slucaju konsultuju experti, a ne kao u tvom Pantelija.

Tomos
Gost
Tomos

I da dodam da je Jasenovac bio jedini Centralni Logor koji nije bio pod Njemačkom komandom

Tomos
Gost
Tomos

Sve što sam naveo može se lako provjeriti

Tomos
Gost
Tomos

Glavni Hitlerov čovjek za jugoistočnu evropu B. Gering (ne German Gering) u svojim memoarima piše parf “hrvati su se hvslisali da su pobili 1.000.000 Srba, moji podaci su govorili da nisu više od 700. 000”. Ovo piše Glavni Hitlerov izaslanik…

Tomos
Gost
Tomos

Za ovo nema komentara. Eto ko hoće knjiga, memoari o piše čovjek koji je i
Informirdo Hitlera. Tako da polemisati sa time je smješno

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Znači, ne vjeruiemo srpskom demografu niti jevrejskom istoričaru, već vjerujemo psihopati Maksu Luburiću i izvjesnom B.Geringu (za kog nikad čuo nijesam, bilo bi poželjno i puno ime, ako ga ima) i njegovoj odokativnoj metodi. To je poenta?

Tomos
Gost
Tomos

Googlaj, bio je nakon rata i zatvora prestavnik Njemačje mislim u Etiopoiji. I nije odokativno već je bio zadužen za jugoistočnu Evropu, glavni Hitlerov izaslanik za ovaj dio Evrope. Pa ti to upoređuj sa kim god hoćeš. Imam njegove memoare… Citiram “hrvati su se hvalisali da su pobili 1.000.000 Srba, moji podaci govore da nisu više od 700.000” kraj citata

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti mi reci, vidiš da ne znaš. Ja tebi navodim imena naučnika: demografi Bogoljub Kočović i Vladimir Žerjavić, istoričar Slavko Goldštajn (Jevrej, najbliži mu stradali u Jasenovcu).. a ti meni izmišljaš nekog Geringa koji nije Herman. Ili German, kako ti reče, haha!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pozivam se na istraživanje srpskog demografa Bogoljuba Kočovića. Čovjek je inače bio emigrant u Parizu, nije bio instruiran od komunista, dakle. Štaviše, komunisti su i naduvali broj žrtava u II Svjetskom ratu u Jugoslaviji. Razlog: dobijanje što većeg iznosa ratne odštete od Njemačke.

Send this to a friend