Muzika film i TV Njena popularnost ne jenjava

Fenomen SenidaH: Žena koja je transformisala jugoslovensku muziku

Senida Hajderpašić uspjela je da ujedini region i bez ikakvih namjera, transformiše muziku na prostoru bivše Jugoslavije. SenidaH, kako se predstavlja od početka solo karijere, skrenula je pažnju na sebe muzikom kakava se do tada nije slušala na našim prostorima.

“Slađana” joj je donijela popularnost van Slovenije gdje je rođena, a da to ni sama nije slutila. Haos oko te pjesme zatekao ju je u Ljubljani gdje ljudi nisu pretjerano obratili pažnju.

“Ja sam tada bila u Ljubljani. Tamo nije nastao nikakav haos”, šali se Senidah.

Iako je bilo mišljenja da će njen uspjeh ostati na “Slađani”, tj. na jednom hitu, Senidi se posrećilo pa je samo nastavila da niže hit pjesme. Počela je da sarađuje sa Coby-jem, hitmejkerom iz Srbije, potom i sa sarajevskim rep duom Jala Bratom i Bubom Corelli-jem, i njena je populanost samo rasla. Napravila je i hit sa reperom iz Austrije po imenu Raf Camora.

Njen neobičan stil pjevanja i muzika, koja se naziva trep, skrenula je pažnju i zvijezda drugih muzičkih žanrova pa sada imamo Gogu Sekulić koja pjeva poput Senide u pjesmi “Corleone”, Marinu Visković koja je nedavno izdala singl “Napolje”, kao i Katarinu Grujić koja je u pohod na muzičke liste krenula sa pjesmom “Napad panike” koju su joj radili Jala i Buba.

Za sada, nijedna od njih nije uspjela da stvori hit, baš kao ni grupa Đogani za koje je Senida čak pisala pjesmu “Dodiri”. Iako se vode polemike da li Hajdarpašićeva zna ili ne zna da pjeva, ona konstatno nastupa, a njene pjesme, poput “Mišići”, izvode njene koleginice iz pop i folk branše. Konkretno “Mišići”, mogu se čuti i na svadbama.

Senida je umiješana u stvaranje svih pjesama koje snima. Tekstove uglavnom sama piše, a kaže da joj je glavna inspiracija – majka.

Crnogorka sa ljubljanskom adresom, donijela je na scenu regiona i neobičan stil oblačenja koji je takođe pjevačicama i trendseterkama “zapao za oko”. Široka odijela, trenerke, patike, naočare neobičnog oblika, konstantna promjena frizure, samo su dio Senidinog ličnog, modnog pečata. Postala je ljubimica modnih stručnjaka zahvaljujući stilu koji je unikatan i donosi dah svjetskog šoubiznisa.

Pored muzike i mode, osvojila je tabloide, ali rijetko daje intervjue. Priznaje da je veliki tremaroš i da je često nesigurna u svoj izgovor i gramatiku našeg jezika. Po društvenim mrežama mogu se pročitati komentari da je naklonjena istom polu, ali na te priče Senida kaže samo “Volim sve ljude”.

Sebe opisuje kao kombinaciju divlje Crne Gore i mirne Slovenije. Iz Crne Gore je porijeklom, a u Sloveniji je rođena pa ne voli pitanje “Koja joj je draža”.

“Mi Crnogorci znamo da uživamo”, šali se trep zvijezda.

Kako je postala pravi muzički fenomen eks Jugoslavije, želi da stvara muziku sa sve narode na tom prostoru. Zbog toga je bila srećna kada je na MAC awards ceremoniji, koja okuplja sve muzičke zvijezde regiona, po drugi put ponijela nagradu.

“Ova manifestacija je trebala da se desi i ranije, jer je veoma važna za cijelu regiju. Ali nikad nije kasno. Drago mi je da je to počelo prošle godine, da je ove godine na još višem nivou i nadam se da će naredne godine biti još jače i bolje. Treba nam ovakvo nešto, jer smo se opet ujedinili i meni je to cilj, da radim muziku za sve ljude iz bivše Jugoslavije, pa čak i šire”, govori Senida.

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
TuborgBratonožićBAvisitorMiletrecentoBrbr
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tuborg
Gost
Tuborg

ovo je katastrofa + autotune.

BratonožićBA
Gost
BratonožićBA

Fenomen cdm, na jednoj strani litijaši i “otac” gojko, a na drugoj senida, baba, ceca

visitor
Gost
visitor

Kukala vi majka ako vam ova mijenja muziku.. Turbo folk 21-vog vijeka, samo sa još grđim tekstovima. Pa radije bi centrifugu slušao nego ovu.

Miletrecento
Gost
Miletrecento

👍👏👏👏👏👏👏👏👏👏

TonyZ
Gost
TonyZ

Izgleda da sam ostarao. Ja sam vrhunac slusanja muzike dostigao na Winampu. Za ovu prvi put cujem..

Ida
Gost
Ida

Kakva energija, glas, talenat! Diva ❤🔥

Brbr
Gost
Brbr

😂😂😂😂😂

gušter Karasko
Gost
gušter Karasko

Muzika je divna stvar 🎼 , ne brkajte stvari.

Bojan
Gost
Bojan

Ko je ova?

Branko
Gost
Branko

Daleko bilo

Send this to a friend