Muzika film i TV

Improvizacije sa snimanja koje su postale legendarne filmske scene

Čak i najtalentovaniji i najprofesionalniji glumci ponekad zaborave svoj tekst tokom snimanja filmova. Ipak, većina njih zna kako da pravovremeno odreaguje i improvizacijom spasi situaciju. Iznenadilo bi vas kad biste znali koliko samo scena je nastalo zbog greške glumaca ili nekih drugih okolnosti koje su doveli do toga da se originalna scena iz scenarija značajno promijeni.

U narednim redovima otkrićemo neke od takvih legendarnih scena iz filmskih klasika kao što su Kum, TitanikIndijana Džons i otimači izgubljenog kovčega i Mračni vitez.

1. Kum (1972)

U prvoj sceni filma Kum Vito Korleone mazi mačku koja mu se popela u krilo dok istovremeno donosi veoma brutalnu odluku. Mačke, naravno, nije bilo u scenariju već je sasvim slučajno završila u krilu Marlona Branda. Scena je ispalo toliko efektna da je reditelj filma Frensis Ford Kopola odlučio da je zadrži.

2. Mračni vitez (2008)

Ne treba trošiti riječi na kvalitet glume pokojnog Hita Ledžera u filmu Mračni vitez. Jedna od scena u kojoj je pokazao svoj talenat za improvizaciju je ona u kojoj Džoker sarkastično tapše u policijskoj stanici kada gradonačelnik obavijesti Džejmsa Gordona (Geri Oldman) da će postati policijski komesar Gotama. Hitova reakcija na to je bila toliko jednostavna, a opet, tako efektna.

3. Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega (1981)

Čuvena scena u kojoj Indijana Džons na ulicama Kaira nailazi na ratnika sa sabljom je po scenariju trebalo da bude relativno dugačka borba između njih dvojice, međutim, pošto se Harison Ford neposredno prije njenog snimanja otrovao hranom, reditelj Stiven Spilberg je odlučio da napravi malu izmjenu. Naime, umjesto duela sablje i biča, u filmu smo mogli da vidimo duel sablje i pištolja koji se, naravno, završio vrlo brzo.

4. Roki (1976)

Tokom montaže Rokijevog treniranja pred njegov bokserski meč života, možemo vidjeti Silevestera Stalonea kako trči kroz pijacu u Filadelfiji. Najednom u ruke dobija pomorandžu koju mu je bacio jedan prodavac na toj lokaciji. To nije pisalo u scenariju niti je ta osoba bila statista, već se radi o pravom prodavcu koji se zadesio tu jer je filmska ekipa zahtijevala od lokalnog stanovništva da se tokom snimanja ponaša kao inače.

5. Titanik (1997)

Scena u kojoj Leonardo Dikaprio sa palube Titanika viče „I’m the king of the world“ je osmišljena u posljednjem trenutku. Prije nego što se odlučio za ovu rečenicu, reditelj Džejms Kameron je probao da snimi Lea kako izgovara drugačije rečenice, ali nijedna nije zvučala dovoljno ubjedljivo. Ispostavilo da je ovo jedna od najprepoznatljivijih scena filma, što je zaista velika stvar kada se ima u vidu da smo u istom ostvarenju gledali potonuće Titanika.

6. Američka ljepota (1999)

Kevin Spejsi je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje danas persona non grata, ali to ne znači da se ne radi o jednom vrsnom glumcu koji iza sebe ima puno velikih uloga. Jedna od takvih je i ona u filmu Američka ljepota koja mu je donijela Oskara za najbolju ulogu. Iz tog filma je ostala zapamćena scena u kojoj Lester, lik koga tumači, večera sa svojom ženom i ćerkom. Nakon žustre prepirke, on naprasno baca tanjir sa svojom hranom u zid. To je bila potpuna improvizacija sa Spejsijeve strane koja je iznenadila sve, ali je na kraju ipak završila u krajnjoj verziji filma.

7. Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac (1980)

U scenariju filma Imperija uzvraća udarac je pisalo da kada princeza Leja kaže Hanu Solouda ga voli, on treba da joj uzvrati ljubav očekivanim odgovorom: „Volim i ja tebe“. Umjesto toga on joj u filmu samo kaže: „Znam“. Odluku o promijeni replike je donio sam Harison Ford jer je smatrao da njegov filmski lik nikada ne bi rekao rečenicu koja je bila prvobitno napisana.

Send this to a friend