Muzika film i TV Neuspjela svjetska karijera, ali velika regionalna

Islamović: Prije Dugmeta krenuo sam da gradim svjetsku karijeru

Cijela bivša Jugoslavija jako dobro poznaje Alena Islamovića. Njegovu su karijeru obilježile grupe Divlje jagode i Bijelo dugme, ali i solo karijera mu je dostigla zavidan uspjeh.

Muzičar kaže da se uvijek razlikovao od ostalih rokera u bivšoj Jugoslaviji.

“Divlje jagode su postale značajan jugoslovenski bend, a ja sam kao frontmen benda bio čovjek koji je bio izložen i kojeg su kamere najviše snimale. Bio sam pjevač koji se kvalitetom i načinom pjevanja razlikovao od drugih pjevača sa jugoslovenskog i balkanskog prostora. Raspon moga glasa je bio tri oktave i ono što smo mi u Divljim jagodama radili, više je ličilo na evropski i svjetski stil nego na jugoslovenski i balkanski. To je za mene i Divlje jagode bila velika prekretnica. Snimili smo još tri albuma koji su prodati u 300 – 400.000 primjeraka. Radili smo velike koncerte po velikim gradovima Jugoslavije, imali najbolje ozvučenje, poznate menadžere…”, sjeća se Alen.

Želio je i svjetsku karijeru i krenuo ka njoj.

“Osamdesetčetvrte godine dobio sam poziv od Gorana Bregovića da pređem u „Bijelo dugme“, ali sam se tada nećkao jer sam sa Divljim jagodama imao plan da u Londonu snimimo nešto za svetsko tržište. Goran mi je veoma iskreno rekao da je to jako teško ostvariti jer je i on sam već nešto slično pokušao, a to su pokušali i YU grupa, Smak i neki drugi. Nije lako prodati Englezima neku rokenrol muziku sa Balkana i Jugoslavije, jer su oni bili ti koji su rokenrol izmislili. Mi smo krenuli u tu avanturu i ubrzo shvatili da od toga nema ništa. Godine 1986. od pokojnog Ipeta Ivandića saznao sam da Goran ponovo želi sa mnom neku saradnju. Tad se desio taj album ‘Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo’. I danas kad vratim film, ja sam ostao najljepši pjevač Bijelog dugmeta”, kaže Alen kroz smijeh.

Na to da postoji podatak da ga je Bregović uzeo u grupu ne samo zbog toga što je lijepo pjevao i imao lijepu facu, nego prije svega zbog toga što je bio normalan i neporočan mladić koji nije pio niti se drogirao, Alen je rekao:

“U ovom poslu, kao i svakom drugom, treba biti normalan. Ima mojih kolega koji su razorili tri četiri braka i to smatraju bogatstvom. Ja imam moju ženu koju sam upoznao kada je imala 16 godina. Došao sam iz vojske, a onda sam je ugledao. Rekla mi je da je čula kako u Bihaću ima jedan mladić koji se bavi muzikom, a nije znla da sam to ja. Bila je ljubav na prvi pogled. Ona mi je i danas žena. Izrodila mi je dvije divne ćerke koje su moje najveće bogatstvo. Od njih imam dva unuka, ja sam najsrećniji djeda na svijetu. Meni više ne treba”, kaže Alen.

9

avatar
1000
6
3
0
 
8
BoćaVanjaJemmmEstradniFilozofBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boća
Gost
Boća

Tako je,oni su sve samo ne rock’n’roll

EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

Pastirski rok, pjesme im plagijat do plagijata. Rang su Slatkog Greha, njih ne slušaju istinski ljubitelji rocka. Nikad nećete čuti da neko sluša Bijelo Dugme i Black Sabbath, Bauhaus, Curve…

Jemmm
Gost
Jemmm

Tako je 🙂

Vanja
Gost
Vanja

Hahaha … Dobar ti nik, a komentar. Svi ljubitelji balkanskog roka bi “ubili” da su mogli proizvest onakve rok pjesme, mislim na prave rok pjesme, a ne “hop cup”, “lipe cvatu” i slična smeća…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Уништио је инострану каријеру Дивљим Јагодама због своје лудости. Можда је најљепши пјевач Дугмета али најбољи није јер ту Тифи ни Бебек не може опепелит иако је и Бебек био изврстан пјевач. Све у свему било је то што се музике тиче много срећније вријеме.

Burin
Gost
Burin

Bio časni roker, a onda je krenulo prosipanje. Kao i mnogi drugi…

Lobovanje
Gost
Lobovanje

Bijelo dugme je van konkurencije u rok muzici. Od njih jenu ex Yu samo veca grupa Smak.

Vanja
Gost
Vanja

Hahaha … Oprosti, ne mogu još smislit neki odgovor.

Rade007
Gost
Rade007

Poštovanje!!!

Send this to a friend