Muzika film i TV Ista pjesma, drugi žanr

Jedan je snimio pop pjesmu, drugi od nje napravio kafanski hit

“Skitnice čekajte me, ja nemam gdje”, stih je pjesme “Skitnica” koja je neizostavna na kafanskim svirkama i svadbama unazad petnaestak godina. Izvodi je Marinko Rokvić, jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike na našim prostorima. Ipak, pjesma, inače posljednji veliki hit Rokvića, nije bila namijenjena njemu već njegovom kolegi iz pop branše, Dadu Glišiću.

Pjevač iz Bosne i Hercegovine objavio je pomenutu pjesmu sa nešto drugačijim tekstom 2000. godine i nalazi se na njegovom albumu “Opet ti” izdatom za Grand produkciju. U Dadovom izvođenju je naslovljena “Ovo je moja kuća”. Ipak, pop pjevač na početku karijere nije uspio da od “Skitnice” napravi hit.

Marinko ju je presnimio tri godine kasnije. Pjeama je postala veliki hit, a uz to i svojevrsna “kafanska himna”. RTS uvrstio ju je u 60 najljepših narodnih pjesama.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
EstradniFilozofDarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

Ne slušam narodnu muziku, ali kao objektivan posmatrač zapažam da je Marinko daleko bolje dočarao kafansko-malograđansku suštinu pjesme. Ovaj Dado zvuči kao da nije iskusio to o čemu pjeva.

Darko
Gost
Darko

I u Dadovom izvodjenju super zvuci.

Send this to a friend