Muzika film i TV

Jelena Bačić Alimpić: Na vrijeme sam pobjegla iz novinarstva

Foto: Marina Lopičić

Da je novinarstvo dobar put u literaturu, poznata je stvar, a Jelena Bačić Alimpić to još jednom dokazuje uspjehom svojih sedam romana. Sa svojim “Koferom iz Berlina” putuje širom regiona i po okolnim zemljama, upoznaje se sa svojim čitaocima, a onda vraća na svoju Frušku goru da se odmori.

Više od deset godina radili ste kao autor veoma gledanih emisija na televiziji Pink. Šta ste iz tih emisija ponijeli kao najveće iskustvo?

“Upoznala sam različite ljude, razgovarala sa svima – od starleta do akademika. Sve je to bilo jedno važno životno iskustvo”.

Kažete li nekad sebi: “Na vrijeme sam otišla iz novinarstva?

“O, da! Smatram da je to jedna od najmudrijih i najhrabrijih odluka koje sam donijela u životu”.

Da li je neko uticao da počnete sa pisanjem romana i da li ste se nadali ovolikom uspjehu?

“Da, uticao je moj otac, jer je njegova želja bila da napišem knjigu, zato što sam još u srednjoj školi, a potom i na fakultetu, osvajala prva mjesta na republičkim literarnim takmičenjima. Žao mi je što nije dočekao ni moj književni prvijenac “Ringišpil”. Njega sam pisala, kao uostalom i sve naredne knjige, sa dubokom emocijom, ali on će uvijek zauzimati posebno mjesto u mom srcu. Ne, nisam se nadala. Napisala sam “Ringišpil” zbog obećanja i ni slutila nisam da će doživjeti takav uspjeh”.

Da li su vam studije jugoslovenske književnosti i ondašnjeg srpskohrvatskog jezika pomogle u novinarstvu, kasnije i u pisanju knjiga?

“U novinarstvu su mi pomogle u smislu pismenosti. Dok sam radila u printu, lektori sa mojim rukopisima nisu imali mnogo posla, a tako je i danas. Ipak, mnogo više mi to obrazovanje znači u književnom smislu, jer sam oduvijek bila strastveni čitalac do dana današnjeg. Uvjerena sam da, čitajući knjige, ma šta da smo u životu učili i koje škole završili, crpimo dragocjena znanja”.

Udati ste za sudiju, iako se novinarke često udaju za kolege. Kako ste se upoznali sa suprugom?

“Uh, bilo je to prije 26 godina. On je bio mlad istražni sudija, ja novinarka. Upoznali smo se u sudu, jer sam bila pozvana na saslušanje kao svjedok u jednom predmetu. Ubrzo nakon toga sam otputovala u Kanadu i kada sam se nakon godinu dana vratila, slučajno smo se sreli – kod matičara. Ispostavilo se da to nije bilo slučajno”.

Na koji način ste vaspitavali sina i ćerku? Ima li nečega što ste im stalno ponavljali?

“Najveći kompliment koji dobijam za svoju djecu je da su lijepo vaspitana i oni to zaista i jesu. Mnogo sam vremena provodila s njima, pričala im, čitala, putovali smo svuda zajedno i sva ta ljubav, trud i energija su se isplatili. Oni su danas odgovorni, vrijedni, pametni i uspješni mladi ljudi i neizmjerno sam ponosna i na Marka i na Dunju”.

2 Komentara na "Jelena Bačić Alimpić: Na vrijeme sam pobjegla iz novinarstva"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend