Muzika film i TV U legendarnoj grupi je tri decenije

Jelena Zana: Brega me doveo u grupu, Lukas mi organizovao prvu tezgu

Na estradi već 40 godina uspješno opstaje grupa Zana. Bend je promijenio četiri pjevačice, a već 30 godina njene hitove izvodi Jelena Živanović. Pjevačica i tekstopisac mnogih hitova otkriva da bi možda i dalje bila samo prateći vokal da je Žiki i Radovanu koji su vodili grupu, početkom devedesetih nije preporučio Goran Bregović. Pored Brege, za njene početke važni su i tekstopisac Marina Tucaković i folker Aca Lukas.

“Počela sam da pjevam prateće vokale dok sam išla u muzičku školu “Mokranjac”. Veliku sreću sam imala da prve snimke uradim s Viktorijom i Pilotima, a baš u to vrijeme Goran Bregović se pojavio u studiju pokojnog Laze Ristovskog da bi se s njim dogovorio o snimanju novog albuma Zdravka Čolića, čiji je bio producent. Kiki Lesendrić je tom prilikom pustio neke od pjesama koje su bile završene, a on se upravo zainteresovao za to ko je pjevao prateće vokale. Naravno, pošto sam bila tu, rekla sam mu da sam to ja, a on me pitao da li bih pjevala Čoli na ploči, što sam ja, 18-godišnjakinja, sa oduševljenjem i velikim uzbuđenjem prihvatila”, priča Jelena.

Od Čole do Zane

“Uslijedili su mjeseci i mjeseci rada, ali i velikog učenja posla. Marina Tucaković i Brega su zajedno za Čolu tada radili album “Da ti kažem šta mi je”, a ona mu je u nekom razgovoru pomenula da Zana traži pjevačicu. Brega je pomislio da bih ja mogla da budem novi vokal. Prvo sam upoznala Marinu, a zatim Žiku, a ostatak priče dobro znate”, sjeća se ona.

Nije željela popularnost

“Samo lud čovjek bi odbio ponudu koja vam se pruži jednom u životu. Jedina moja nedoumica je bila ta što sam odrastala uz grupu Zana, ona je uticala umnogome na moj muzički ukus, pa nisam željela da došavši u bend “pokvarim utisak”. Prosto, imala sam osjećaj da sam premlada za tako veliki teret, četvrtu pjevačicu, a negdje sam se plašila kako će me ljudi koji vole Zanu prihvatiti. Moja lojalnost traje i danas”.

Lukas uticao na njenu karijeru

“Aca i ja se znamo od tinejdžerskog doba. On je u to vrijeme svirao u nekom bendu i mnogo smo se družili. Jednom prilikom, kad je već bio u Viktoriji, bio im je potreban ženski prateći vokal, a on se sjetio mene. Pozvao me, a ja ponosno mogu da kažem da je moj prvi trajni snimak pjesma “Samo teraj ti po svome”, a kasnije i prvi javni nastup na Jugoviziji u Zadru s Viktorijinom pjesmom “Rat i mir”.

Proslava četiri decenije rada i dokumentarac

“Pjesmu “Dodirni mi koljena 2017” smo snimili i obukli u novo odijelo i izgleda da se to odelo najviše dopalo mladima, koji više i ne slušaju staru verziju. Ne znam zašto. Zana ove godine obilježava 40 godina postojanja, mora se priznati, ne baš mali jubilej. Naša zamisao su bili koncerti u novembru, za koje, nažalost, zbog cijele situacije koja je svima nama dobro poznata, nisam sigurna da će biti održani, bar ne na način na koji smo navikli. Htjeli smo da se svi koji su dio Zane okupe na bini i u životu, bez obzira na to što više od polovine benda ne živi u Srbiji. Tu je i dokumentarni film koji spremamo, a nove pjesme radimo za Naivu, koja se predstavila na Beoviziji s pjesmom “Baš, baš”.

 

3

avatar
1000
1
2
0
 
3
...Milan...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

Ona je odgovorna za potonuce i propast nekad popularne grupe Zana. Trebalo je da ostane back vocal, nisu svi rodjeni da budu zvijezde.

Milan
Gost
Milan

Ili su to možda pesmičuljci tipa nisam, nisam devojka tvoga druga, rajko kokorajko, rusi dolaze i druge lolihop budalaštine. Zana još od vejte snegovi nije izbacila normalnu pesmu

...
Gost
...

Istina je to, ali istina je i da ova zena ne bi bila zvijezda sve da joj Pink Flojd pise pjesme. Nema upecatljiv vokal za lead pjevacicu, a izgleda kao prosjecna zena i potpuno je nezanimljiva kao javna licnost. Bolje da se drzala pjevanja back vokala, nema ona X faktor.

Send this to a friend