Muzika film i TV

Kasete se definitivno vratile i skuplje su od ploča

Čini se da kasete nisu rekle sve što su imale i da su ponovo među nama. Sada više ne postoje samo one stare koje se prodaju iz nostalgičnih razloga, već su došla i potpuno nova i remasterizovana izdanja. Na Amazonu se tako mogu naći kasete bendova kao što su: Nirvana, Queen, Metallica, Led Zeppelin, U2 i drugi. I mnoge od njih uopšte nisu jeftine kada se uporede sa drugim muzičkim formatima.

Pitate se zašto uopšte izlaze nova izdanja? U Velikoj Britaniji je prošle godine prodato 22.000 audio kaseta, a u prvih šest mjeseci ove godine, rast u prodaji je bio čak 90% sa trendom da se nastavi. Ima i onih koji misle da je povratak kaseta došao kao način da umjetnici sa elektronske scene dobiju posebna izdanja i stignu do publike širom svijeta u fizičkom formatu umjesto digitalnog.

Target je u prodaju pustio kasetu prvog albuma pop pjevačice Britni Spirs “Baby one more time” i to u godini kada “Baby” proslavlja 20. rođendan.

Maraja Keri nedavno je izdala album “Caution” koji je pobrao brojne pohvale, a pjevačica je otkrila da će se prodavati i u formi kasete.

Ranije ove godine pisali smo o Nacionalnoj audio kompaniji, posljednjoj fabrici kaseta koja se nalazi u američkoj državi Mizuri.

Iako je prošlo skoro 20 godina otkad su zamijenjene CD-ovima, prema riječima generalnog direktora Stiva Stepa, kasete se proizvode više nego ikada.

Kompanija posluje od šezdesetih, a kada su kasete izašle iz upotrebe, njihova se proizvodnja svodila na samo specijalne narudžbine.

Tako je bilo do 2014, godine, kada je iz fabrike izašlo deset miliona kaseta, da bi se taj broj za trećinu povećao u 2015. i za još mnogo više u 2016!

“Bili smo previše tvrdoglavi da bismo prestali sa proizvodnjom. Sada pravimo više audio kaseta nego što smo ikada pravili”, kaže Step.

Step kaže da je uvećanju posla njegove kompanije najviše doprinio “retro pokret”.

“Dok držite kasetu u rukama, ne možete, a da ne osjetite nostalgiju”, dodaje.

NAK sarađuje s velikim izdavačima kao što su Soni i Univerzal, ali ima i manje ugovore s nezavisnim bendovima koji, prema Stepovim riječima, žele “topao analogni zvuk”.

Robert Koverston, glavni tehničar u fabrici, kaže da su nove generacije otkrile kasete i da su im se dopale.

“Nama sumnje da se kasete vraćaju”, tvrdi, dodajući da su se od 2014. godine do danas svi značajniji svjetski bendovi javili sa zahtjevom za saradnju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pamtim ploče i gramofon ali najviše muzike sam poslušao sa kaseta i imam ih brdo doma. Čuvam ih u šupi jer ih nemam na šta slušat. Imam i CD-ova dosta ali nikad mi CD neće imat toliku draž. Ju tjub je tek ubio uživanje u muzici.

Send this to a friend