Muzika film i TV

Kekin: Da pjesmama ne odgovaram na svakodnevicu, dobio bih čir

Mile Kekin kaže da je društvena kritika njegova svakodnevica. Pjesme, nastupe van scene i intervjue muzičar iz Hrvatske uvijek koristi da kritikuje stanje u našem okruženju i ističe da ne zna drugačije.

“Kada pjesmama ne bih odgovarao na društvenu svakodnevicu, kada bih ih preskakao i autocenzurisao samo zato to su prepolitičke, zapao bih u stanje frustracije i dobio čir na želucu. Ovako sve što mi padne na pamet, bez obzira na to da li je to ljubav, muška impotencija ili politika, napišem i spakujem kao pjesmu. Onda se, za divno čudo, drugi pronađu u tome. Ja nisam Pavaroti od pjevača, niti sam najbolji stihoklepac na svijetu, ali moja snaga je u tome što o svakoj situaciji mogu napisati pjesmu i što ne moram pažljivo da biram teme, niti o njima previše da razmišljam”, rekao je.

Ipak, nailazi na cenzuru i o tome otvoreno govori.

“Tiha cenzura se događa i vjerovatno smo kao bend izgubili neki nastup. Toga sam svjestan, uostalom, kada sam počeo iznositi svoje mišljenje, znao sam da će to nekome zasmetati. Ali to je mala cijena za bavljenje ovim poslom s guštom. Da to ne radim, ne bih se više mogao pogledati u oči, a na bini bih se osjećao kao nekakav pozer koji prodaje šuplju priču”, rekao je muzičar.

“Kuća bez krova” je njegov drugi, trenutno aktuelni solo album, ali i dalje nastupa sa Hladnim pivom. Inspiracije mu, kaže, ne fali.

“Stalno u glavi vrtim neke melodije. Dok razgovaram s ljudima jedan dio mozga mi je stalno zauzet, jer riječi stavljam u pravi redosljed pa ponekad budem iritantno odsutan”, rekao je Kekin.

Send this to a friend