Muzika film i TV Rat je zaustavio njihov uspon na muzičkoj sceni

Kotrljajuće kamenje: Sarajevska verzija Rolling stonesa

Sarajevski Rolling Stonesi nisu bili dugog vijeka poput onih “pravih”. Rok grupu Kotrljajuće kamenje činili su Edvin Žigić (vokal) i Boriša Brkić (gitara), kao autori svih pjesama, te Slaven Vulić (gitara), Nermin Dedić-Fićo (bas) i Nešo Đurić (bubnjevi). Izdali su samo jedan album 1990. godine za Jugoton, a zvao se “Samo je ljubav”.

Naslovna je pjesma privukla pažnju zbog sjajnih gostujućih vokala: Dejan Cukić, Dražen Žerić-Žera, Janez Bončina-Benč, Mladen Vojčić Tifa, Neno Belan i Zorica Kondža.

Na prvijencu su se našle pjesme “Šta to u nama”, “Neka drugom je da”, “Dalmatinka” i “Plave sestrice”, prvi hit iz solo karijere Mladena Vojičića Tife, koji je tu pjesmu snimio 1989. za svoj album.

Nažalost, zbog rata u Hrvatskoj 1991. Jugoton nije radio nikakvu promo kampanju, pa Kotrljajuće kamenje i njihov album nisu doživjeli ni medijsku ni koncertnu promociju, da bi s početkom rata u Bosni i Hercegovini grupa nestala sa scene.

Da je kamenje lajtmotiv bosanske muzičke scene potvrđuje činjenica da su još dvije grupe u Bosni i Hercegovini u svojim imenima imale kamenje: Kamen na kamen i Šareno kamenje.

Send this to a friend