Muzika film i TV Nalazi se u Loznici

Kuća Sinana Sakića postaće muzej

Sabina Sakić, udovica zvijezde narodne muzike Sinana Sakića, uskoro će u porodičnoj kući u Loznici napraviti muzej u čast pokojnog supruga. Osim toga, zajedno sa komšijama, predala je inicijativu da ulica u kojoj su živjeli dobije ime po legendarnom pjevaču. U planu je i izrada skulputure sa Sinanovim likom koja će biti postavljena na mjestu gdje je sahranjen.

Sabina otkriva da je suprugu za života rekla da će porodičnu kuću pretvoriti u muzej. Ona će osnovati i fondaciju koja će pomagati oboljelima, naročito djeci.

“Poslije koncerta na Tašmajdanu, otišli smo u Tuzlu, gdje smo saznali za Sinanovu dijagnozu. Onda smo se vratili u Loznicu i jednog dana, dok smo pili kafu na terasi, poveli smo razgovor oko toga kome treba da pripadne kuća u Loznici. On je rekao da treba da ostane Alenu, a ja sam rekla: „Znaš šta, Sinane, ja bih kuću ipak pretvorila u muzej”. Bio je začuđen kad je to čuo, pitao me je: „Pa kako misliš to da izvedeš, jel’ to moguće?“ Ja sam mu to obećala, planirala sam da to uradim i da je on ostao živ. Evo, sad ću ispuniti to. Već sam pripremila dokumenta. Osnovaću i fondaciju koja će se zvati „Život da stane ne smije“ s ciljem da pomognemo bolesnima, najviše djeci”, priča Sakićka i objašnjava kako će izgledati prostor u kojem je živjela sa Sinanom u Loznici.

“Taj muzej će zapravo biti jedan manji kulturni centar, gdje će mlade zvijezde moći da dođu određenim danima i uz klavir sviraju i pjevaju Sinanove pjesme. Sinan je imao dva klavira, jedan je ovdje u Beogradu i prenijeću ga u Loznicu, a drugi, zlatni, ja sam mu kupila za rođendan. Biće tu i večeri poezije, izložbe, naravno, biće izloženi i Sinanovi albumi, kasete, nagrade. Prostor ima dovoljno kvadruture i mislim da bi bio idealan za to što sam ja zamislila”, smatra ona.

Sabina će uskoro dobiti odgovor od gradskih vlasti da li je usvojena inicijativa da Sinan dobije ulicu u Loznici, dok će se za spomenik pokojnom suprugu sama pobrinuti.

“Predali smo potpise, ljudi iz ulice u kojoj je naša kuća rado su se odazvali. Naša ulica se sada zove Mačkov kamen, ali je niko ne oslovljava tako. Kad uđete u taksi, samo kažete: „Vozite me u Sinanovu ulicu“ i svi znaju gdje je to. Sad čekamo da lokalna uprava donese odluku o tome, nadam se da će to biti uskoro. Uglavnom, na proljeće ćemo početi s radovima oko muzeja. Što se tiče spomenika, nisam odustala, nego nisam stigla da to realizujem. Želim da spomenik bude urađen po nacrtu, kao skulptura. Već sam pričala s nekim ljudima o tome, biće i to vrlo brzo. Ako skulpturu ne budemo mogli da postavimo na groblju gdje je Sinan sahranjen, onda ćemo je postaviti u dvorištu ispred budućeg muzeja”, zaključila je Sabina.

Sakić je rođen 13. oktobra 1956. godine u Loznici. Počeo je karijeru pjesmama “Rastanak kraj rijeke” i “Sreli smo se mnogo kasno” 1978. godine. Do 2017. godine Sinan je izdao 29 muzičkih albuma.

Preminuo je nakon duge borbe sa opakom bolešću 1. juna 2018. godine u Beogradu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuro
Gost
Djuro

Ahahahaha e kuku

Sinane brate!
Gost
Sinane brate!

Heroina?

Eto tako
Gost
Eto tako

Kultini lik, tako i treba… ej zivote spustena roletno..

Send this to a friend