Muzika film i TV Pjesmama i glasom očarala milione širom svijeta

Lara Fabijan: Ljubav je spas za čovječanstvo

Milioni ljudi širom svijeta obožavaju je zbog muzike kojom šalje poruku o ljubavi, jednakosti i snažnim emocijama. Ona je Lara Fabijan, belgijsko-italijanska kantautorka i glumica sa kanadskim pasošem. Stihovima ujedinjuje svijet, pjevajući na francuskom, italijanskom i engleskom, španskom, portugalskom, ruskom. Njen baršunasti vokal umije da takne najdublje kutke u duši slušaoca, o čemu govori i 20 miliona prodatih albuma. Lara proslavlja 50. rođendan i 30 godina karijere, turnejom 50 World Tour, a nedavno je izdala 14. po redu album “Papillon” (Leptir).

Recite nam nešto o pjesmama sa Papillona.

“Ovo je moj prvi album na francuskom jeziku još od 2015. godine. I veoma sam uzbuđena. “Papillon” je pop album, a pjesme na njemu sam pisala i komponovala zajedno sa mojim prijateljima u Kanadi. Kombinacija su klasičnih instrumenata sa modernim pop aranžmanima. Pjesme su o ljubavi, ali i otuđivanju odnosa, želji da se napravi promjena u našim životima, želja za lakoćom i izazovima sa kojima se susrećemo”.

Sa posebnom lakoćom povezujete se sa ljudima na sceni. Recite nam malo više o tome.

“Svaki koncert pruža priliku da se upoznate sa publikom iz različitih krajeva svijeta. I kada koračate binom dok su hiljade očiju uprte u vas, gledajući svaki vaš korak, osluškujući svaki vaš uzdah, nemoguće je da nemate tremu, ali s druge strane, kada počne šou, muzika pokaže svoju magiju i ja postanem jedno sa publikom. Upravo je ta veza ono što čini muziku magičnom. Čak iako ne razumiju svi o čemu pjevate, jer ne govore engleski ili francuski, mi ćemo dijeliti emocije koje u nama budi pjesma. Zaista ne znam nijednu drugu stvar koja ima moć da ujedini ljude koji se međusobno ne poznaju na tako visokom emotivnom nivou”.

U vrijeme velikih religijskih, političkih i rasnih podjela širom svijeta, vaše pjesme su nešto što ljude spaja.

“Mišljenja sam da je istorija čovječansva uvijek imala različite izazove. Doduše smatram da nijedan period u istoriji nije imao ovakve probleme kao u vrijeme u kojem mi danas živimo. Ipak, društvene mreže, internet i evolucija medija povećavaju naš nemir i mi se osjećamo ugroženije i uplašenije nego ikad prije. I ponekad u svoj toj brizi, u svoj toj buci, možda ne uspijevamo da vidimo najvažnije izazove sa kojima se čovječanstvo susreće, kao što su klimatske promjene. Vjerujem da je jako važno da smo svi toga svjesni i da smo svi u tome zajedno bez obzira na rasu ili nacionalni identitet. I mi moramo da se ujedinimo i djelujemo zajedno da riješimo ove stvari. Moja pjesma Communify na mom prethodnom albumu Camouflage je bila upravo o ovome. A pjesma Par Amour na albumu Papillon je o opstanku u jeku velikih izazova sa kojima se susrećemo kao društvo, ali i kao ljudska bića”.

Koja vam je pjesma najbliža srcu?

“Svaka pjesma ima svoju priču. U zavisnosti od toga gdje nastupam, publika ima favorita. Ako baš moram da izaberem jednu, onda bi to bila Je t’aime koja me je definisala kao umjetnicu. I zato se nikada ne umaram da pjevam ovu pjesmu na mojim koncertima”.

Vaša pjesma La Difference je himna o ljubavi i prihvatanju širom svijeta. 

“Moja poruka je ista za sve, bilo LGBTQ ili heterosekusalac. Ljubav je ljubav. Ne postoji ništa loše u tome što volite drugo ljudsko biće i nikada nijedan konflikt ili zlo nije došlo od ljubavi. Naprotiv, ljubav je odgovor za mnoge nesreće sa kojom se čovječanstvo susreće”.

Šta Lara radite kada ne nastupate?

“Isto što i svaka druga žena, pregršt kućnih poslova. Imam malu ćerku. Kuvam, vodim je do škole i nazad. Imamo psa koji takođe želi pažnju. I imam porodicu, muža, tako da je život van muzike kao i svaki drugi”.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Radonja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radonja
Gost
Radonja

Kad bi se od ljubavi mogao napunit frizider…

Send this to a friend