Muzika film i TV

Led Zeppelin: Kultni hit je plagijat?

Sudski panel od 11 sudija iz Devetog američkog okružnog apelacionog suda složio se danas da će saslušati žalbu čuvene grupe Led Zeppelin u tužbi za autorska prava, u kojoj se tvrdi da je grupa navodno ukrala svoj rok hit “Stairway to heaven” iz 1971. godine od instrumentala iz 60-ih godina.

Na suđenju 2016. godine koje je uključivalo svjedočenje gitariste Džimija Pejdža i pjevača Roberta Plenta, porota je utvrdila da “Stairway to heaven” značajno ne liče na pjesmu “Taurus”, koju je napisao pokojni Randi Volf i njegov bend Spirit.

Pejdž je rekao da je napisao muziku za pjesmu i da je Plent napisao tekst i da su oba bila originalna, prenio je AP.

Međutim, u septembru tročlano sudsko vijeće iz Devetog kruga presudilo je da sudija tokom suđenja nije adekvatno savjetovao porotu i naložilo je novo suđenje.

Sudije su jednoglasno utvrdile da je sudija pogriješio kada je rekao porotnicima da pojedini elementi pjesme, kao što su note ili skale, ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava, jer se kombinacija tih elemenata može kvalifikovati ako su dovoljno originalni.

Advokati benda zatražili su da veća grupa sudija sasluša slučaj i zahtjev je odobren. Sudski panel od 11 sudija će razmotriti slučaj krajem septembra u San Francisku.

Poslušajte obje pjesme, pa probajte da procijenite i sami da li ima sličnosti.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Neko ko zna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko ko zna
Gost
Neko ko zna

Ima slicnosti, ali ne mora da znaci da je plagijat.

Send this to a friend