Muzika film i TV

Legendarni hitovi posvećeni Podgorici

Dan Podgorice, 19. decembar, pravo je vrijeme kada se treba sjetiti pjesama koje su joj posvećene. Crnogorski glavni grad opjevan je u brojnim pop, folk, i izvornim numerama. Mnogi popularni pjevači iz grada pod Goricom u svom repertoaru imaju pjesmu posvećenu rodnom gradu poput Sergeja Ćetkovića, Zdravka Đuranovića, Bojana Bajranovića…

Ovom prilikom napravićemo listu najljepših pjesama o nekadašnjem Titogradu, a vjerujemo da ćete se iznenaditi ko je sve o njemu pjevao.

Sergej, Pero, Edo

Podgoričani Sergej Ćetković Edo Abdović, Stefanović i Igor Perazić, početkom dvijehiljaditih pjevali su o svom rodnom gradu i snimili spot na krovovima njegovih zgrada, bulevarima, trgovima…

Zanimljivo je pomenuti da se kroz pjesmu nigdje ne pominje ime grada.

Nažalost, Igor nije više među nama, ali ga Podgoričani pamte kao pjevača koji je otpjevao stihove “Novi dan se budi, nazdravljam tebi grade moj, punom čašom, onda kući stazom našom odlazim”.

Miladin Šobić

Najpoznatiju pjesmu o našem glavnom gradu kada je nosio naziv Titograd, napisao je i otpjevao slavni crnogorski kantautor, Miladin Šobić.

“Titograd će novi grad biti, njim ćemo se ponositi”, pjesma je iz 1978. kada je ekonomsko-politički centar Crne Gore nosio ime po predsjedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Tako je bilo do 1992. godine kada je vraćeno ime Podgorica.

https://www.youtube.com/watch?v=OcrQaDQ5zBI

Zdravko Đuranović

“Al’ još tajne od meraka zna obala kraj Ribnice, a pjesmama svojim vraćam dušu stare Podgorice”, pjeva interpretator izvorne narodne muzike, Zdravko Đuranović. Iako je pjesma “Stara Podgorica” objavljena 1988. godine, i danas važi za jednu od najvećih hitova poznatog Podgroičanina.

https://www.youtube.com/watch?v=wkl4XR69s80

“Da li si to majko takva, ljepotice, ili si mi biser raja, ej Podgorice”, pjevao je Zdravko koju godinu nakon “Stare Podgorice”.

Branka Šćepanović

“Na ljubav me s tobom zovu podgoričke noći vrele”, pjeva Branka Šćepanović, jedna od omiljenih pjevačica narodne muzike u Crnogoraca.

Zoran Kalezić

“Ostala je, ali ćuti ta visoka Sahat kula, eh da može da nam priča ono što je davno čula”, sjetno pjeva izvođač brojnih hitova narodne muzike, Zoran Kalezić.

https://www.youtube.com/watch?v=3_4xIrzxZGM

Bojan Bajramović

“Mjesto lijeka sad mi treba, tvoja ruka da me budi”, pjevao je pokojni pop pjevač Bojan Bajramović u pjesmi posvećenoj gradu u kom je rođen i odakle je krenula njegova dugogodišnja muzička karijera.

https://www.youtube.com/watch?v=v-D8aW11jFM

Bojan Delić

Rodnom gradu pjesmu je povetio i pop pjevač Bojan Delić. Lokalpatriotska pjesma, obogaćena spotom, jedna je od najljepših u Bojanovoj karijeri.

“Ona me nikada izdala nije, moja ljubav najveća”, pjeva ponosni Podgoričanin u svom hitu iz 2011. godine.

Jana Božović

Podgorica je našla svoje mjesto i u pjesmama njenih najmlađih stanovnika. Talentovana trinaestogodišnja Jana Božović opjevala je rodni grad prošle godine.

“Ja ti pjevam neke nove rime, samo za tvoje slavno ime”, pjeva šarmanta mlada Podgoričanka koja je svoj raskošan glas i talenat za pjevanje, predstavila publici u regionu učestvujući u šou programu Pinkove zvjezdice.

Jadranka Barjatoarović

Folk pejvačici Jadranki Barjaktarović pjesma o Podgorici, donijela je pobjedu na jednom muzičkom festivalu.

“Podgorice, ljepotice, ti si biser Crne Gore”, pjeva Jadranka.

Crni

Folker iz Novog Sada opjevao je Podgoricu u istoimenoj pjesmi iz 1999. godine.

“Zbog lepote tvoje, srce moje stade, zato pevam tebi, moj voljeni grade”.

Boban Rajović 

Da li ste znali da je Marina Tucaković pisala o Podgorici? Najpoznatiji tekstopisac na prostoru bivše Jugoslavije napisala je “Podgorice kućo stara, evo nosim brdo para kupiću joj sve lokale, sve za njene želje male”, a stihove je 2011. otpjevao Boban Rajović, jedan od najpopularnijih folk pjevača u regionu.

Rolly

Gorica, Ljubović, Morača, Ribnica, našli su se u pjesmi nekada veoma popularne grupe Rolly. Tih dvijehiljaditih godina vokal tog muzičkog sastava bio je Božo Bulatović, danas popularni TV i radijski voditelj.

Vrijedi pomenuti i izvorne pjesme poput “Štajući pored Ljubovića”, “Stara varoš, pjesmom proslavljena”, “Ašik mahala”…

Podgorica je podignuta na temeljima prastarih naselja. Još od vremena srednjeg paleolita, u kontinuitetu se može pratiti razvoj i nastajanje različitih kultura. Grci, Iliri, Rimljani, Huni, Goti, Sloveni, Vizantijci i Osmanlije, svi oni su se borili za blagodeti regije u kojoj se miješaju mirisi mora i planina, i svi su ostavili traga.

Sve do rimskog osvajanja na ovom području žive ilirska plemena Labeata i Dokleata. Labeati su naseljavali područje Zetske ravnice, južno od današnje Podgorice do Skadarskog jezera, kao i prostor istočno od donjeg toka rijeke Morače. Zapadno od Morače, uz rijeku Zetu, živjeli su Dokleati. Njihovo najvažnije utvrđenje, iz kog će se kasnije razviti grad Doclea, nalazilo se na ušću Zete u Moraču.

Najstarije naselje na ušću Ribnice u Moraču – karavanska stanica, Birziminium, samo je naznačeno u starim spisima, a ucrtali su ga rimski kartografi. Duklja, grad koji prvi put pominje Ptolomej u II vijeku prije nove ere, za ono doba bila je veliko mjesto, sa 8 do 10 hiljada stanovnika na prostoru koji je imao jedva nešto više od desetak kilometara u prečniku, ali u kome je postojala kompletna komunalna infrastruktura. Porušena je 602. godine.

Ime Podgorica se prvi put pominje 1326. godine, kada počinje i razvoj grada. Godine 1455. Turci osvajaju Medun, moćno utvrđenje, a 1474. i Podgoricu. Započinje viševjekovna turska vladavina. Na mjestu gdje se Ribnica uliva u Moraču, na temeljima srednjovjekovnog grada Ribnice, Turci podižu utvrđenje u kome nastaje naselje, današnja Stara Varoš.

Na Ledinama (nekad služila za logorovanje turske vojske) podignuta je Nova Varoš – jedno vrijeme nazivana Mirkova varoš – po vojvodi Mirku, ocu kralja Nikole I Petrovića.

U II svjetskom ratu Podgorica je bombardovana preko 70 puta i bila srušena do temelja. To ju je dovelo na lustu evropskih gradova koji su najviše stradali u ratu. Oslobođena je 19. decembra 1944. godine. Od 13. jula 1946. (kada je postala i glavni grad Republike Crne Gore) do 2. aprila 1992. nosila je ime Titograd.

FOTO: CdM, podgorica.travel.me

Branko Vukelić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
милтон
Gost
милтон

OVAJ MODEL CDM NIJE PRIzkLADAN,BOLJI Jze BIO STARIA FORMA !!!
mIJENJAzjTE OVAJ.!!!!!

Brabus
Gost
Brabus

Jedini grad u Crnoj Gori koji je duhovan i koji se moze nazvati gradom,sve ostalo su sela i varosice:-):-)

Animus
Gost
Animus

Moze bit grad velicinom, al duhom i sharmom je i Cetinje iznad njega, da ne pominjem Boku.
I ne znam sto je to legendarno kod ovih novokomponovanih pjesama?
Mila mi je cijela CG, al malo oladite, Podgoricani, puno letite…naucite se ponasati prvo, pa onda njegujte kulturu.

Edinburgh
Gost
Edinburgh

Kakvim crnim duhom cetinjskim se zavaravas druze.Nidje se nijeste makli 100 godina,ponosite se lopovima koje zovete pink panterima.pola omladne vam je navuceno na heroin a dosta od njih je avetno.sami sa sobom ulicom zbore.Prije svega cetinje nije grad po evropskim mjerilima,mozda samo po crnogorskim.Jedino po cemu ste prepoznati je da mrzite PODGORICU ali mi se ne obaziremo na to.Ostavili smo… Više »

ana
Gost
ana

..stara varoš da te Bog ubije, nekad si mi varoš mila bila a sad si mi varoš omrznula jer glasaš za Mila

ehti
Gost
ehti

Pustite mi komentar redakcijo! Glupacima koji svašta pišu, treba odgovoriti. Ana, da si zdravo i uz Sinjajevinu brza…

Kon
Gost
Kon

Hahha, čuš pjesme o Podogorici. Grad bez duha, kulture, smisla

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Kad je vodi ko je vodi…

Mirko
Gost
Mirko

Eto, Božo iz Kolašina, Jadranka i Piroman Beranci, Šobić Nikšićanin, Kalezić iz Danilovgrada su pjevali o Podgorici. Još jedan dokaz kakvi su podgorički, nikakvi kad im drugi o gradu pjevaju

gost
Gost
gost

Pa ako tako gledas, moj Mirko, onda ispada da je Podgorica velegrad, kad iz drugih sredina o njoj pjevaju… Al dobro, ti razmisljas drugacije, naprednije, pa si izvukao takav zakljucak. Neka si ti meni zdravo…

Mirko
Gost
Mirko

Pjevajte joj vi i dalje sa oslobodiocima iz Pljevalja i Berana

Sade
Gost
Sade

I Branka Šćepanović iz Kolašina

znalac
Gost
znalac

Branka je iz Pipera

anonymous
Gost
anonymous

Vjerovatno su ti milije pjesme o Beogradu koje pjevaju sestre Barudzija (Split), Djordje Marjanovic (Kucevo), Bajaga (Bjelovar, porijeklom iz Pluzina), Ceca (Zitoradja)…

Send this to a friend