Muzika film i TV

Lošu sliku o Srbima je kreirala Anđelina Džoli

Slavni pisac optužio je holivudsku zvijezdu da je svojim rediteljskim prvjencem „U zemlji krvi i meda“ napravila štetu srpskom narodu.

Pisac Peter Handke istakao je na skupu „Beogradski kontrapunkt“ da je zločin protiv čovječnosti to što je potreban novac da bi se ispričala svoja verzija priče, istorijske istine i da Srbija taj novac nema, prenosi Kurir.

“Kome pripada istorija i pravo da priča istoriju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, istorija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Anđelinu Džoli i druge… to mi se zgadilo”, kazao je Handke na skupu na kojem su učestvovali i Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, s domaćinima Emirom Kusturicom i ministrom Vladanom Vukosavljevićem.

Reditelj Emir Kusturica se nadovezao da je Anđelina Džoli s filmom „U zemlji krvi i meda“ dobila ideološki zadatak da doda još malo crne boje na srpski narod.

“Srbi mogu snimiti najbolji film, ali su njegovi dometi ograničeni. Naša kultura, naš junak i antijunak imaju svoje mjesto”, primijetio je Kusturica.

Akademik Danojlić smatra da u svemu leži odnos snaga i konstatuje da dvostruki pogled Srbije, prema jačem i prema slabijem, daje izvjesnu zrelost koja nije dostupna svakome.

“Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo vidjeli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji”, naglasio je Danojlić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S.A.
Gost
S.A.

Samozvani srbin emir kusturica,nemogu da vjerujem da srbi nemaju veceg srbina od njega,ko su ovi sa ovog skupa nijedan nije iz srbije.greote sta im ucini andjelina sa jednim filmom

A. D.
Gost
A. D.

Ogavna je.
Ona se pravi neki dobrocin. Wow pomaze djeci afrike, pa sta, pomazu i drugi ali ne odmazu nikome. Ne mozes da budes dobar covjek ako si los prema barem jednoj osobi. TACKA!

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Lošu sliku o vama je napisala istorija. I dok ne shvatite đe ste griješili, ne možete naprijed.

gost
Gost
gost

To vam, Srbi, vazi i kad vi svoju volju, kulturu, obicaje, tradiciju, vjeru, jezik… namecete ili otimate od drugih. Isti princip – jaci kaci! Ali, ne bih rekao da je losu sliku o Srbima kreirala Andjelina. Mislim da je ta losa slika o Srbima kreirana tokom ratova 90-tih. Puno prije Andjelininih glumackih i rediteljskih iskoraka.

Art
Gost
Art

A ona da imalo pošenja ima ne bi dirala oženjenog čoeka.

Send this to a friend