Muzika film i TV PODGORIČKI BEND UDAHNUO NOVU ENERGIJU

Lutrija bez sigurnog dobitka odgovor je na slušanje žalopojki: Sve je draže od ravne linije

NeonoeN; Foto: Krsto Vulović

Udahnuli su ljubav kao inspiraciju, a izdahnuli su novu pjesmu, neobično važnu u ovoj fazi karijere.

Podgorički bend NeonoeN, ranije aktivan pod jednostavnijim imenom – Neon, sredinom prošle sedmice kompletirao je period tranzicije.

Premijera pjesme i spota “Dok ne udahnem te” biće upamćena po tome što je riječ o probijanju leda pod novim imenom.

Marko Vukčević (vokal), Ilija Pejović (gitara), Filip Vulanović (bass) i Milan Vujović (bubanj) odvažili su se i povukli hrabar korak, prilično neuobičajen za ovdašnje muzičke prilike.

Pejović je ranije ovu odluku obrazložio riječima da je to “samo još jedna mala etapa u borbi sa vjetrenjačama”.

Iako je odluka ozvaničena ove godine, Pejović nam otkriva da je priča o njoj krenula mnogo ranije, još prije objave prvog singla 2018.

“Sebe često grizem što to nismo uradili onda. Ali kako smo inače bend kome je draže sve osim ravne linije i podrazumijevanja, nije nam bio problem da prelomimo u trenutku kad mnogi misle da je rizik preveliki. Naš najčešći komentar svodi se na to da je muzika ono što plasiramo, pa ako se nekome svidi sigurno će se potruditi da nas dodatno istraži. Na kraju, skoro da bi mogli reći da neke konkretnije promjene i nema, iako je naizgled vrtoglava. Nekad je bio Neon, sad je NeonoeN. Zapravo, Neon u nekoj mirror formi”, s osmijehom priča Pejović za CdM.

Neon se dobro zahuktao od te 2018.

Naročito je bend bio stvaralački aktivan u završnoj fazi “starog” ruha, a posebno se istakla saradnja sa Ivanom Dečakom iz Vatre, pretočena u fenomenalan singl “Daleko odavde”.

Nova etapa je u sviračkom smislu lansirala na ljetošnjem Festivalu kulture Zabjelo, pa je jasno da sve navedeno pjesmi “Dok ne udahnem te” nameće veliku odgovornost.

Muziku i stihove potpisuju Vukčević i Pejović, a aranžmansko oblikovanje je okupilo cijeli bend.

Pjesma je snimana u nikšićkom studiju “Disorder”, dok je miks i mastering radio Goran Antović.

Bend je ušao u proces razrade nekoliko muzičkih ideja koje je imao “na lageru”, dodaje Pejović.

No, zanimljivo je da su “Dok ne udahnem te” zapravo riješili posljednju među pomenutim, a prvu su je plasirali u etar.

“Njen konačni oblik, ovo šta danas imamo priliku da slušamo, u značajnoj mjeri se razlikuje od početne forme. Mnogo vremena potrošili smo da iz nje izvučemo to što želimo. U jednom trenutku izgledalo je da ćemo odustati, već u sljedećem desila se magija. Svirajući svoje pjesme čovjek se do te mjere navikne na njih da je priča o bilo kakvoj objektivnosti bespredmetna. Vjerujem da je upravo zato što smo je posljednju riješili momcima iz benda zazvučala svježe i zanimljivo – za nijansu više od ostalih. I trojica od četvorice su bili stoprocentno za to da nju prvu ‘gurnemo’. Moj slučaj je malo drugačiji. Volim sve naše pjesme i ne pravim podjelu u tom smislu, pa jedva čekam da publici predstavimo sve što stvaramo”, objasnio je Pejović.

“Ova pjesma je atmosferična rok balada, dubokog, punog i pomalo psihodeličnog zvuka. I sve to upotpunjuju stihovi kojima se šalju moćne ljubavne poruke”, predočili su članovi benda suštinu noviteta.

NeonoeN; Foto: Krsto Vulović
NeonoeN; Foto: Krsto Vulović

Uglavnom je ovdašnja publika navikla na to da uz balade ide pop zvuk, da ne pominjemo “tralala” stihove – čast izuzecima.

Iz vizure rokenrola – na koji način pristupiti ljubavi, a ne otupiti oštricu? Koju to prvu ljubavnu sliku u glavi vidi roker kada želi da ogoli dušu, onako sirovo, bez kompromisa?

“Naši tekstovi kreću se od krajnje angažovanih do krajnje romantičnih i nijednu temu ne forsiramo po svaku cijenu, jednostavno pišemo ono što osjećamo. Da budem iskren, pomalo me nervira ta predstava o rokerima kao isključivim, žestokim i ljutim protivnicima svake vrste normalnog i prirodnog ponašanja. To je zamka u koju su se i sami pripadnici žanra uhvatili. Zaboravljamo da je čitav rokenrol pokret ustvari nastao iz ljubavi i da je ljubav njegov najveći pokretač. Način na koji kroz muziku i stihove iskazujemo svoje osjećaje je ono što žanr odvaja od drugih. Pokušavamo da u stihovima ne zvučimo banalno i površno, a muzički da izbjegavamo šablone. Nadam se da donekle uspijevamo”, nastavlja Pejović, naslanjajući se na stihove – “Prva slika koju vidim kad zažmurim, prvi vazduh što dišem kad se budim – Dan ne počinje, dok ne udahnem te”.

Nije samo audio dio drugačiji u odnosu na raniji rad benda, već i ovaj vizuelni.

Prateći spot kreacija je produkcije “SVL Films” u režiji Balše Krkeljića, čiji rad u hip-hop vodama pratimo pod umjetničkim imenom – Sivilo.

NeonoeN; Foto: Krsto Vulović
NeonoeN; Foto: Krsto Vulović

Poznato je da se muzičari uvijek mogu svrstati u dvije grupe. U jednoj su oni koji ne “mirišu” previše snimanje spotova, a drugima prija susret sa kamerama.

Ipak, svi su saglasni oko jednog – bez slike zvuk danas zaista teško može da preživi. Tako da je kompromis maltene neizbježan.

“Uopšte život u današnjem svijetu izgleda kao konstantan niz kompromisa, pa zašto bi stvari u muzici bile išta drugačije. Nemam ništa protiv ekranizacije, tim prije što i formalnim obrazovanjem i profesijama kojima se pored muzike bavim dolazim iz audio-vizuelne sfere. Imperativ je taj teško svarljivi element današnjeg bavljenja kretivnim izrazom bilo koje vrste. Saradnja sa ‘SVL Films’ produkcijom bilo je sjajno iskustvo, za koje vjerujem da ćemo ga ponoviti već radom na narednom spotu koji okvirno namjeravamo da plasiramo na proljeće”, aludira Pejović na to da je NeonoeN tek uhvatio zalet.

Ne robovati trendovima danas, pa ne samo u Crnoj Gori, već svuda u svijetu, nije laka rabota.

A NeonoeN se i sa njom uhvatio ukoštac.

NeonoeN; Foto: Nebojša Perković
NeonoeN; Foto: Nebojša Perković

I ideja o novom ruhu jasno ukazuje na to da momci neće tako lako dići ruke od onoga što im prija i što ih ispunjava.

Na mnoga pitanja Pejović i njegovi saborci odgovor su ponudili u pjesmama.

A jedno od kompleksnijih na koje često naiđu glasi – šta će vam sve ovo u sredini koja nikada nije dovoljno cijenila ni autorski rad ni razmišljanje svojom glavom?

“Odlučili smo da svu frustraciju, a mi najbolje znamo koliko je opravdana, u javnom nastupu potiskujemo i ostavimo za privatne okvire. Zato nekima djelujemo rasterećeno. Možda takav imidž i nije loš. Predugo svjedočimo situaciji u kojoj od muzičara slušamo samo žalopojke, a stvari se ne mijenjaju. Naš odgovor je rad na novim autorskim pjesmama. Svjesni smo da igramo lutriju u kojoj nema sigurnog dobitka. Svaka ideja je na početku samo nedosanjana iluzija, neke na kraju ipak dožive otjelotvorenje. Ko će vjerovati ako nećemo mi”, u optimističnom tonu zaključuje Ilija Pejović.

Danilo Brajković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzok
Gost
Dzok

Bravo momci

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Odlican bend…preporuka svima.Osvjezenje za usi,definitivno.

...
Gost
...

Gospode bože!

Send this to a friend