Muzika film i TV

Maca: U bari punoj krokodila, budi lokvanj

Vodio je TV programe sa ogromnom gledanošću, igrao u serijama i filmovima, a aktivno igra tri predstave širom regiona. Ipak, sve to za Dragana Marinkovića Macu, nije dovoljno da sebe nazove glumcem, još manje pripadnikom estrade.

“Lijepo je čuti kompliment i kritiku. Ono što je najljepše u mom životu jeste to što sam generalno neprihvaćen. Sve što sam napravio stvorio sam sam. Nisam estrada, oni mene ne shvataju, a ni ja njih, zbog toga se ne družimo. Ne spadam u tu ‘finu gradsku raju’, oni žive drugačiji ‘životni fol’. Nisam ni glumac, nisam ni estrada. Meni tako najviše odgovara. Bitno je u svemu biti ono što jesi i biti autentičan”, kaže poznati Srajalija dodajući da u životu nikada nije imao idola nego samo ljude čiji je rad cijenio.

Prišao je kroz strahote rata, ali ističe da je taj period on, sa svojim prijateljima sa kojima je živio tada u Sarajevo, posmatrao samo kao epizodu kroz koju su morali da prođu.

Svi koji su prošli kroz agonije i neimaštinu znaju kako je bilo, a malo ih je, kaže Maca, koji nisu osjetili posljedice rata. Sa svima s kojima je glumio i danas je u kontaktu, glumci su tada izgradili veze koje nije moguće tako lako prekinuti. U svoj toj ratnoj situaciji nije bilo moguće lagati ljude, nije im preostalo ništa drugo nego da se potpuno otvore i predaju poslu pa je u pozorištu cvjetala iskrenost.

“Danas je situacija drugačija. Živimo instant život, pišemo instant predstave, tekstove, pijemo instant kafe i tako dalje. Sve traje dva-tri dana pa se zapitaš gdje živiš. Da li sam samo živ ili egzistiram na aparatima. Tu treba pronaći smisao života, jer je veoma kratak i ne treba gubiti vrijeme. Postavili smo dijagnozu, a terapija za opstanak jeste da izgradiš svoj mikrosvijet i okružiš se ljudima koje voliš i koji te vole”, kaže Maca dodajući da u “bari prepunoj krokodila” treba biti lokvanj.

Send this to a friend