Muzika film i TV

Marko Nikolić bio u otetom avionu iz Podgorice, kasnije kroz smijeh pričao detalje otmice

Legendarni glumac Marko Nikolić, koji je preminuo 1. januara, prije skoro četiri decenije bio je žrtva otmice aviona JATt-a boing 727-200. Tog 26. septembra 1981. godine odigrala se prava drama kada je, sa još četiri saučesnika, Borivoje Jelić oteo avion na latu Podgorica (Titograd) – Beograd u kojem su, između ostalih, bili i glumci Žarko Laušević i Miša Janketić i fudbalerii FK Budućnost.

“Bio je tu i Rajko Klemecki, asistent kamere, on je jedini povrijeđeni, pošto je on kad smo skočili s krila povrijedio petu u cijeloj operaciji bježanja. I bio je i Šijanov otac i njegov ratni drug, nosioci spomenice, koji su organizovali čitavo to bjekstvo. Taj Jelić, on je iz Rijeke, htio je da otme avion da bi skrenuo pažnju na loš položaj Srba u Hrvatskoj”, ispričao je Nikolić svojevremeno u emisiji “TV lica kao sa normalan svet” na RTS-u

Oteti avion poletio je za Beograd iz Podgorice, a njemu su više od 20 sati kao taoci proveli 98 putnika i osam članova posade.

“Ušli su u Podgorici u avion. Trojica su se prikazala. Jedan od njih je poznavao Jelića i molio ga i kumio da ne putuje tim avionom. Bila je jedna ženska, koja je išla sa Bogdanom Diklićem u odjeljenje. Bilo ih je pet ukupno. Poletjeli smo i sleteli iz Podgorice u Dubrovnik. Bio je mrak”, rekao je Nikolić.

Glumac je ispričao i da su otmičari pilotu stavili nož pod grlo i naredili putnicima iz prvih pet redova da sjednu pozadi.

“Pošto su putnici iz prvih redova otišli pozadi, tako je ispalo da sam ja sad u prvom redu, što nije bilo prijatno nimalo. Taj osjećaj da si otet… “, prisjetio se tada Nikolić.

Umjetnik je mnogo godina kasnije upoznao otmičara, pa čak i popričao s njim. Rekao mu je da mu oprašta, ali da zbog njega mnogi putnici sa leta Titograd-Beograd nikad više nisu ušli u avion jer su navukli traume.

“Nisam se poslije toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Navukli su strah. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da ljetujemo zajedno ako nas neko ne ukrade”, našalio se Nikolić sa Jelićem, glavnim otmičarom.

Nikolić, legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta, preminuo je 1. januara u zvezdarskoj bolnici u Beogradu nakon borbe sa teškom bolešću. Jugoslavija ga pamti i najviše voli zbog uloge Dragiše Popadića – Gige Moravca, iz serije “Bolji život”.

Sahranjen je na Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Send this to a friend