Muzika film i TV Kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum

Na Bajaginoj ploči iz 1985. godine nalazi se kompjuterski zapis

Ukoliko ste vlasnik promotivnog singla za drugi album grupe Bajaga i instruktori iz 1985. godine, vjerovatno ste primijetili nešto neobično na njemu. Naime, na B strani promotivnog singla za album “Sa druge strane jastuka” se nalazi Kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum, a ukoliko tada niste imali kompjuter, niste mogli da znate šta ovaj zapis sadrži.

Sada su, međutim, programeri riješili da razotkriju ovu misteriju Bajagine ploče i podijele je sa svima.

“Malo digitalne arheologije iz analognog doba. Bajagin poklon singl iz 1985. godine je na B strani imao “Kompjutersku informaciju za Sinclair Spectrum”. Kako nigdje nismo našli šta je ustvari to, prijatelj je digitalizovao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje”, napisao je na Tviteru Marko Šolajić, koji je u nizu tvitova opisao kako je to izgledalo.

“Program je prebačen sa dva različita primjerka ploče, ali ni jedan bez obrade nije mogao da se učita od početka do kraja, greška se uvijek javljala na oko 70% što je vjerovatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal “lelujao”, objašnjava Marko i dodaje:

“Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestovale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje ne uspije. Raznim audio filterima i obradom uspio sam da program dekodiram namjenskim softverom tako da prvi dio ne valja, ali zato drugi dio valja”.

“Kombinovanjem ovih djelova u hex editoru, a znajući tačnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati”, napisao je on i podijelio snimak sa Jutjuba na kojem se vidi šta se dešava kada se pokrene progam.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Vrh! A ko je autor programa?????

BROJAC
Gost
BROJAC

CDM otkrio nevidjeno
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KolenicaMoleban
Gost
KolenicaMoleban

Tebe izgleda

Sova
Gost
Sova

Hvala za tekst. Vratili ste me u mladost. Učio sam programiranje na Spektrumu.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

I ja, Sovo.
Lijepo je vrijeme bilo.

Send this to a friend