Muzika film i TV

Najjezivija američka industrija vrijedna pet milijardi dolara

Iako bismo se vjerovatno svi složili oko toga da bi francuska verzija američkog reality showa Here ComesHoney Boo Boo (show prati porodicu učesnice dječjih takmičenja ljepote Alane Honey Boo Boo Thompson) mogla biti prilično zabavna, takvu emisiju ipak nećemo imati prilike da gledamo u bliskoj budućnosti, piše libela.org.

Naime, francuski Senat je nedavno odlučio da djeci mlađoj od 16 godina zabrani učestvovanje u takmičenjima ljepote. Razlog za takvu odluku prilično je jasan svima onima koji su barem jednom pogledali show Toddlers & Tiaras (otprilike: djevojčice i tijare; američki reality show o dječjim takmičenjima ljepote koji se emituje od 2009.): takmičenja ljepote na uznemirujući način hiperseksualizuje djecu.

U Francuskoj su rasprave o dječjim takmičenjima ljepote dobile maha u decembru 2010., nakon što je časopis Vogue objavio fotografije desetogodišnje Thylane Loubry Blondeau. Blondeau na fotografijama zauzima odrasle poze, našminkana je, nosi nakit i visoke pete. Na jednoj od fotografija je čak i u toplessu, a grudi su joj pokrivene kosom.

Ako proguglate pojam Toddlers & Tiaras zasuće vas slike koje će vam se urezati duboko u pamćenje. Vidjećete majku koja svoju trogodišnju ćerku oblači poput prostitutke i ženu koja priznaje da je svoju dvogodišnjakinju prvi put podvrgla tretmanu spray-tanninga kada je imala svega 11 mjeseci (od tada je bila na barem 50 tretmana).

Popularni show televizijske kuće TLC doveo je do višestrukih tužbi i parnica oko navodnog seksualnog i emocionalnog zlostavljanja djece. Pravni postupci ne iznenađuju imamo li na umu brojna istraživanja koja potvrđuju da takmičenja ljepote ometaju zdrav razvoj djeteta.

Istraživanja poput onog koje je sprovela Lindsay Lieberman pokazuju da su depresija, perfekcionizam, nezadovoljstvo vlastitim izgledom i poremećaji u ishrani učestaliji kod djece koja učestvuju u takvim takmičenjima.

2 Komentara na "Najjezivija američka industrija vrijedna pet milijardi dolara"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend