Muzika film i TV

Nevjerovatna priča Izeta Buča: Od ratne Bosne do dobitnika Oskara

Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopšte preživjeti. Evakuisan je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije. Sinoć je Izet, dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine, osvojio Oskara za film “1917”, u kategoriji vizuelnih efektata.

Izet Bučo, Bosnu i Hercegovinu je napustio ratne 1994. godine, kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od strane UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Imao je tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, te gelere u glavi. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo je upisao Mulitmedia grafički fakultet i tada počinje njegova uspješna karijera u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo

Izet Bučo je odavno cijenjeno ime u Holivudu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Mission Impossible, Lion King, Wonder Woman i mnogi drugi.

Njegov najveći uspjeh desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara. Film „1917“ odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizuelne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Izet Bučo na svom instagram profilu napisao je da je rad na filmu 1917. vjerovatno najteži projekat na kojem je radio.

“Dobro je vidjeti da se težak rad nagrađuje”, napisao je Bučo.

5

avatar
1000
2
3
0
 
5
ЦрногорацNovak Ramovene gi breSnovi kuca DomNepismeni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Snovi kuca Dom
Gost
Snovi kuca Dom

Mogli su Crnogorci napravit film Nato bombardovanje nego niko ne smije pomenut ubijenu djecu Murine od nasih patriota

ene gi bre
Gost
ene gi bre

Taj NATO ti je doveo Slobo Milošević i Momir Bulatović.Ostaci politike ovih nepomenika danas šetaju u litijama.Čisto da se zna.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A ko dovede avione hajvanu cetnicka klika zaratiste i o jade zabaviste cio svijet.Svi oni grobovi I tu od te jadne djece kao i sve druge djece i ljudi i one gomile osakacenih su posledica vase sizofrenije I ubijanja,neko vi je morao stati na put sram te bilo

Црногорац
Gost
Црногорац

Боту Новаче Рамов, ту дјецу је убио НАТО.Четници су герилци.

Nepismeni
Gost
Nepismeni

E da mu ne bi Srba ništa od buča

Send this to a friend