Muzika film i TV

Parni valjak: Slušanje muzike nekada je bio ritual, danas to komercijala potiskuje

“U deset minuta se dogodila pjesma i ona ima poseban senzibilitet. Posjeduje magiju i jednostavno kada je pjevam u trenutku se mogu rasplakati”, priča Rahimovski.

Hasanefendić ističe da postoje i pjesme koje bi danas na drugačiji način napravio. Kroz smijeh nam kaže da ga sada prate grijesi iz mladosti, ali ih potiskuje nedavno objavljenom pjesmom “Za malo nježnosti” koju ocjenjuje biografskom numerom benda.

Ekipa Parnog valjka trudi da radi na najbolji mogući način, a ciljeve uspješno ispunjavaju.

Rahimovski priča da ekipa ne ide za trendovima, dok Hasanefendić nastavlja da pristup pisanju pjesama može biti ciljani u kojem nastaju moderne, brze i komercijalne kompozicije, kao i onaj spontani kada se stvaraju one dugovječnije i s posebnim porukama koje se šalju slušaocima.

“Ja puštam da se proces dešava sam po sebi. Sviram, desi se pjesma i ne razmišljam o tome da li je u trendu. Mi u suštini sviramo i pravimo ono što se nama sviđa. Kompromis za dodvoravanje publici kod nas ne uspijeva, jer tada izađeš na binu i sviraš, ali ti je neugodno”, dodaje Hasanefendić.

Konzumacija muzike danas je znatno drugačija nego u ranijim decenijama, a tome je doprinijela komercijalizacija stihova. Komercijalne pjesme, prema riječima Hasanefendića danas postaju zastupljenije u odnosu na kvalitet koji imaju vrsni izvođači.

“U neko naše formativno vrijeme svi smo imali albume, omiljene bendove i izvođače koje smo slušali. Slušanje muzike nekada je bio ritual. Jedan album benda kojeg voliš bio ti je značajan kao dobra knjiga. Iz svega toga si mogao mnogo toga naučiti. I tada je bila ‘potrošna’ muzika uz koju se plesalo i lovile djevojke, ali imali smo ozbiljnije slušanje. Danas je muzika češće neki pozadinski šum. Klinci imaju play liste na mobilnim telefonima i sa slušalicama u ušima voze se u tramvaju, šetaju…”, navodi Hasanefendić.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

PARNI VALJAK dovoljno je napisati ime ovog benda I receno je vise nego sto na papir moze stati. Odlican bend da sijaset hitova. Jedan od onih koji se I nekad I danas slusaju od Vardara do Triglava.

Send this to a friend