Muzika film i TV

Pjesme koje su najavile bitne svjetske događaje

Muzičari se u svojim pjesmama često osvrću na aktualne događaje u društvu, a neki idu i korak dalje pa zamišljaju kako će izgledati naša budućnost. Neki su stvarno uspješni u tome, pa su “naslutili” neke događaje koji su godinama kasnije uslijedili poput pojave Milenijalaca, pobjede Baraka Obame na izborima u SAD ili internet manije.

Skupili smo pet vizionara iz muzičkog svijeta koji su predvidjeli budućnost:

The Who: Relay (1972.)
Što su predvidjeli: Internet

Singl The Who-a napisao je Pit Taunshend. Stihovi iz 1972. godine idu otprilike ovako: “Svaki san omotan je u mrežu, svi se prenose prekidačem”.

Kompjuteri su tad već postojali, ali Pit je zamislio mrežu koja nas sve povezuje preko njih. I to nije sve. Otprilike u isto vrijeme pripremao je rok operu “Lifehouse”, u kojoj je “The Relay” trebalo da bude jedan od songova.

“Bila je to ideja o futurističkoj fantaziji, pomalo naučna fantastika. Događa se za dvadeset godina, kad su svi u svojim kućama, obučeni u posebna odijela kroz koja ih vlada hrani programima kako bi ih zabavili. Odijela su povezana u jednu mrežu, nešto poput današnjeg interneta, ali povezana su i s plinskom mrežom i kablovskom televizijom. Mrežom upravlja medijski konglomerat na čijem je čelu diktator Džambo koji je moćniji od vlade koja ga je zaposlila”, izjavio je Pit o ideji koju nije uspio da sprovede u djelo.

Zapp: Computer Love (1986.)
Što su predvidjeli: Internet upoznavanje

Kod nas relativno nepoznata grupa, The Zapp su bili hit u Velikoj Britaniji i SAD-u. Funky bend pjevao je prije više od tri decenije: “Treba mi posebna djevojka s kojom bih dijelio svoj kompjuterski svijet, više mi ne treba strategija zahvaljujući modernoj tehnologiji”, nastavljajući u svojoj pjesmi “Computer Love” dalje: “Želim dijeliti tvoje blago, oh tako si rijetka, jer tvoje lice vidim na svom kompjuterskom ekranu”.

Zvuči baš kao Tinder i druge aplikacije za upoznavanje.

The Game feat. Lil Wayne: Hard Times (2007.)
Što su predvidjeli: Obaminu pobjedu i ubojstvo Osame bin Ladena

Možda se čini pretjeranim zvati ovo predviđanjem, ali reperi su u svojoj pjesmi predvidjeli Obaminu pobjedu gotovo godinu prije nego što je postalo izvjesno da će postati kandidat Demokrata.

“Osjećam se kao crni demokrat, Barak Obama, jedini koji može uhvatiti Osamu”, repaju o tadašnjem autsajderu. Obama je tek u januaru 2008. postao ozbiljni kandidat za predsjednika. Obama je stvarno “uhvatio Osamu”, i to 2011. godine u akciji u Pakistanu.

Radiohead: Fitter Happier (1997.)
Što su predvidjeli: Milenijalce

Pjesma koja je izašla na sad već kultnom albumu “OK Computer” 1997. godine govori o generaciji današnjih starijih adolescenata koje nazivamo milenijalcima. U pjesmi se čuje kompjuterizovani glas koji govori kakvi treba da budemo u “novom svijetu”, a između ostalog kaže i: “U formi, srećniji, produktivniji, udobniji, ne pijemo previše, redovno vježbanje u teretani”. Tom Jork predvidio je, zapravo, današnju generaciju koja se u Velikoj Britaniji naziva “The New Young Fogeys”. Generacija je to u kojoj postoji drastičan pad kriminala i maloljetničkih trudnoća, ali i povećani slučajevi tjeskobe. Mladi su danas, tvrde istraživanja u Velikoj Britaniji, mnogo više konformistički nastrojeni, manje protestuju i više se mire s društvenim pravilima.

Killah Priest: Information (1998.)
Što je predvidio: Masovno nadziranje građana

Prije Eduarda Snoudena, Killah Priest iz Wu Tang Clana zvučao je prilično paranoično kad je repovao: “Naše će telefonske razgovore automatski snimati i transkribovati Nacionalna obavještajna agencija”, inače skraćeno NSA, agencija u kojoj je radio baš Snouden. Tri godine kasnije na snagu će stupiti Akt o slobodi u SAD-u, koji je omogućio NSA-u špijuniranje građana.

 

Send this to a friend