Muzika film i TV preminuo je na današnji dan prije 50 godina

Pola vijeka od smrti najvećeg gitariste svih vremena

Jedan od najuticajnijih i najtalentovanijih gitarista u istoriji rok muzike, Džimi Hendriks, preminuo je na današnji dan prije 50 godina.

Rođen je 27. novembra 1942, a sa dvanaest godina dobio je svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život.

U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe “Animals”, Čes Čendler. Upravo mu je on ponudio da bude njegov menadžer i da s njim pođe put Engleske, što je Hendriks i učinio.

Hitovi “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendriksa zvijezdom u Engleskoj.

Njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svjetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rock’n’roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvijezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Prestižni muzički časopis Rolling Stones 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mjesto liste “100 najvećih gitarista svih vremena”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Narcis Zgubidanhead of
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Erik Klepton je reko za njega,da je nosio gitaru i u zahod kad je išo.Hej Džo je meni najbolja stvar.

head of
Gost
head of

Jimi nije svirao zubima nego prstima lijeve ruke takozvanom Hamering on tehnikom sto ne umanjuje njegovu slavu i znacaj dan danas . Ahead of a time kako ga je svojevremeno krstio Melody Maker !!!

Send this to a friend